Westelijk Koninkrijk Trilogie review

Westelijk Koninkrijk Trilogie Review

Van de makers van de Noordzee-trilogie waar o.a. Rovers van de Noordzee bij hoort, is er nu een nieuwe trilogie uitgebracht: Het Westelijk Koninkrijk. Deze trilogie, die in het Nederlands uitgegeven wordt door White Goblin Games, omvat drie spellen: Architecten van het Westelijk KoninkrijkPaladijnen van het Westelijk Koninkrijk en Burggraven van het Westelijk Koninkrijk

De Engelse edities bestaan al wat langer en daardoor heb ik ze alle drie al kunnen spelen, maar in het Nederlands zijn alleen de eerste twee nog uitgegeven. Burggraven wordt echter wel eerdaags verwacht. Wat maakt deze trilogie een aanrader en wat zijn de verschillen tussen de spellen?

De trilogie is een ‘worker-placement’ serie. Voor wie niet weet wat ‘worker-placement’ is: bij ‘worker-placement’ stuurt iedere speler zijn speelstukken (werkers), beurtelings, naar een beperkte hoeveelheid actievelden om vervolgens die acties uit te voeren. Meestal is op elk veld maar ruimte voor één werker, waardoor jouw inzet de keuzes van jouw medespelers meteen beperkt.

Nu denk je misschien als alle drie de spellen ‘worker-placement’ zijn gaan ze dan niet teveel op elkaar lijken? Nou nee, ze lijken op elkaar qua illustraties en het ‘worker-placement’ gedeelte, maar elk van de spellen gaat net iets anders om het ‘worker-placement’ concept waardoor het op zich drie goed op zichzelf staande spellen zijn.

Bij alle drie de spellen draait het om het krijgen van zoveel mogelijk overwinningspunten. Hierbij zijn er veel verschillende manieren om deze punten te krijgen en is het belangrijk een duidelijke keuze te maken. Daarnaast zit in alle drie de spellen loyaliteit en corruptie verwerkt. De balans tussen deze twee is belangrijk. Vaak is corruptie ook weer gelinkt aan voordelen in het spel. Zo kan je in Architecten bij een lage loyaliteit handelen op de zwarte markt, maar is corruptie bij Paladijnen en Burggraven juist weer gelinkt aan vrije acties. De balans tussen deze twee elementen is dus iets om goed in de gaten te houden en kan je winst of verlies geven. Tot slot is het in alle drie de spellen belangrijk om te proberen je acties zo te plaatsen dat je zoveel mogelijk keten reacties krijgt. 

De spellen afzonderlijk

Arichtecten van het  Westelijk Koninkrijk
Hier begint het verhaal van deze trilogie. We reizen terug naar het einde van het Karolingische rijk, zo rond het jaar 850 na Christus. Iedere speler is een architect en probeert indruk te maken op de koning, door bouwwerken te creëren en te helpen bouwen aan de kathedraal om zo zoveel mogelijk punten en loyaliteit te verzamelen. 

ARCHITECTEN VAN HET WESTELIJK KONINKRIJK

Spelers huren leerlingen in en verzamelen grondstoffen om zo te bouwen aan gebouwen en de kathedraal. Alleen als je voldoende punten hebt op het loyaliteitsspoor mag je bouwen aan de kathedraal, maar wanneer je onderaan het loyaliteitsspoor staat mag je dan wel niet aan de kathedraal bouwen, maar krijg je wel kortingen en mag je handelen op de zwarte markt om zo sneller aan grondstoffen te komen.

Normaal gesproken mag je in een ‘worker-placement’ spel maar één werker op een actieveld plaatsen, maar in Architecten is volledig van dit concept afgestapt. Hier blijven de werkers juist op een actieveld staan en mag je er zoveel bijplaatsen als je zelf. Hoe meer werkers er van jou op een veld staan, hoe meer opbrengsten je krijgt. Pas echter op: Je tegenstander mag je werkers gevangen zetten, dus plaats niet teveel werkers op hetzelfde actieveld en haal ze tijdig terug voordat een tegenstander ze gevangen neemt en vervolgens deze aan de gevangenis verkoopt. 

Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk
Paladijnen peelt zich 50 jaar later af waarbij het gaat om het West-Frankische rijk, rond het jaar 900 na Christus. 


Ondanks de vele pogingen om de stad te ontwikkelen, worden de omliggende dorpen nog steeds bedreigd door buitenstaanders. Als edele mannen en vrouwen moeten spelers arbeiders uit de stad inhuren om zich te kunnen verdedigen tegen vijanden, vestingwerken bouwen en het geloof over het land verspreiden. Paladijnen speelt zich af over meerdere rondes waarbij je in elke ronde ondersteunt wordt door een ridder die je een bepaalde kracht geeft.  

Uniek aan Paladijnen is dat je niet je eigen spelerskleur hebt, maar je per ronde werkers verzamelt uit een ‘pool’ aan verschillend gekleurde werkers. De kleur van de werkers bepaalt wat je in een ronde kan doen. Voor sommige acties heb je namelijk bepaalde kleuren werkers nodig. Daarnaast heeft elke speler een eigen speelbord waarop de werkers geplaatst worden. Er is ook een gedeeld speelbord, maar dit wordt alleen gebruikt voor het behalen van spelersvoordelen. 

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk
Burggraven vindt nog weer bijna 100 jaar later plaats. Het volk is in opstand gekomen en de macht van de koning is aan het afnemen. De burggraven treden op als dienaren van de koning en moeten de vrede bewaren. Met je reis door het koninkrijk probeer je de invloed in verschillende gebieden te vergroten haal je overwinningspunten door het bouwen van gebouwen, het schrijven van manuscripten en door het sturen van werkers naar het kasteel. 

Paladijnen

De hoofdacties die je kan doen worden bepaald door kaarten van stedelingen die je plaats op je eigen spelersbordje. Deze stedelingen geven je extra krachten en geven aan hoeveel stappen je burggraaf mag lopen. Deze stedelingen zitten in een ‘deck’ die je gedurende het spel kan verbeteren. 

De burggraaf loopt op het algemene spelersbord en kan hier allerlei acties uitvoeren (afhankelijk van op welke plaats de burggraaf eindigt). Zo kunnen er manuscripten gekocht worden, gebouwen gebouwd worden, stedelingen gekocht worden om zo het deck te verbeteren en kunnen er werkers gestuurd worden naar het kasteel die in het midden van het spelersbord staat. Veel acties veroorzaken ook weer vervolgacties.

Samengevat

Zoals al eerder genoemd lijken al de drie spellen qua illustraties en iconen op elkaar. Dit maakt dat,wanneer je één spel kent, een ander spel in de trilogie makkelijker is om te spelen omdat je de verschillende icoontjes al herkend. Toch zijn elk van de spellen zoals je hierboven al hebt gelezen weer totaal anders. Het is natuurlijk leuk voor je spellen collectie om alle drie de spellen te hebben maar als je wilt kiezen welk spel is dan het leukst om te kopen? Nou, dat hangt volledig af van wat je zoekt in een spel:

Architecten is het meest toegankelijk van de drie en heeft daarnaast de meeste spelersinteractie. Doordat je groepen werkers van een tegenstander gevangen kan nemen ben je continu bezig met wat een ander doet en wanneer je moet ingrijpen. Daarnaast is het een leuke balans tussen uitzoeken wat en wanneer te bouwen en of je voor deugdzaamheid gaat of juist het criminele circuit. 

Het bijzondere aan Paladijnen is dat je als speler geen eigen werkers hebt, maar je per ronde (d.m.v. het kiezen van gedeelde kaarten) werkers haalt uit een gezamenlijke ‘pool’ van werkers. De kleur van deze werkers bepaald wat je kan doen in een beurt. Je werkt grotendeels op je eigen spelersbordje en zit daardoor elkaar minder in de weg. Je kan elkaar echter wel degelijk dwars zitten door bonussen als eerste te pakken en door het per ronde kiezen van werkers.

Burggraven is tot slot het meest interactieve spel  omdat je met je burggraaf over het bord loopt en zo allerlei acties uitvoert. Daarnaast bevat het de grootste mix aan spelmechanieken. Natuurlijk is het een ‘worker-placement’ maar er zit ook een stukje ‘deck-building’ in en ‘action-selection’. 

Tot slot zijn er ook nog uitbreidingen voor elk van de spellen. Voor Architecten bestaat al de uitbreiding Ambachtslieden. In het Engels is er al een uitbreiding voor Paladijnen uit en voor Burggraven is er op dit moment op Kickstarter een Engelse uitbreiding. De verwachting is dan ook dat deze uitbreidingen ook door White Goblin Games in het Nederlands worden uitgegeven. 

Wil je zelf een keer een blog plaatsen? Stuur dan jouw review of blog op naar info@meeplesbordspellen.nl. Wij nemen dan contact met je op! Toch opzoek naar een ander type spel? Misschien is de blog over 2 speler spellen wel iets voor jou: Spellen voor 2 personen

Laat een reactie achter

Winkelwagen
De waardering van www.meeplesbordspellen.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 312 reviews.