Welke escape room past bij mij?

Welke escape room past bij mij?

Escape Rooms zijn één van de hipste spellen van dit moment. Met steeds meer varianten en versies is een goed escape room spel niet meer weg te denken als optie voor een gezellige avond met vrienden. Maar wat maakt een escape room nou daadwerkelijk goed? En hoe kan je een leuke escape room vinden?

Wat maakt een escape room goed?

Wanneer je kijkt naar de eigenschappen van een goede escape room zijn er een aantal punten waar je op moet letten:

  • Hoe moeilijk is het?
  • Met hoeveel mensen wil ik spelen?
  • Hoelang en hoe vaak wil ik spelen?
  • Welke thema’s spreken me aan?

Deze 4 vragen staan bepalen welke escape room het beste voor jullie is. Voor jullie als speler is het dus vooral van belang om te bedenken met wie je de escape room gaat spelen. Vaak kan je een escape room maar één keer doen omdat er over het algemeen geen variaties inzitten. De keuze voor de juiste groep is daarom wel aan te raden. Sommige escape rooms zijn wel meerdere keren te spelen door verschillende groepen.

Zodra je bedacht hebt met welke groep je de escape room gaat spelen kan je doorgaan naar de volgende stap. Hoe moeilijk moet de escape room zijn en hoe lang mag de escape room duren? Beide factoren hangen deels met elkaar samen, maar houd ook rekening met hoe je gaat spelen. Een gezellige avond zonder timer zodat je alle puzzels op kan lossen doet het spel langer duren. Wil je rekening houden met de timer die er nagenoeg altijd bij zit dan is de tijd op de doos een prima indicatie. Vaak moet je dan wel noodgedwongen sneller tips of oplossingen opzoeken in plaats van de puzzel oplossen.

Bij het uitzoeken van een escape room spel is het ook echt van belang om te kijken naar de hoeveelheid spelers. In de omschrijvingen op onze website geven we bij “best with” dit ook aan. Houd er rekening mee dat zich midden op tafel een verhaal afspeelt, puzzel ligt, locatie is opgezet of andere componenten liggen die iedereen bij voorkeur tegelijk goed moet kunnen zien. Het is daarom geen slecht idee dat als je met meer dan 4 mensen bent je in twee groepen op te splitsen en elk een andere escape room te doen. Je kunt daarna dan wisselen. Houd er wel rekening mee dat je dan bijvoorbeeld voor de escape room spellen van Unlock! gaat omdat bijvoorbeeld veel EXIT escape room spellen van 999 games nauwelijks te spelen zijn zonder ze permanent te beschadigen. 

Wij verdelen de soorten Escape Rooms in 3 categorieën.

  • Basic escape room spellen
  • Geavanceerde escape room spellen
  • Premium escape room spellen

Basic escape room spellen

Een basic escape room is er een escape room die je in ongeveer 60 minuten kan oplossen en die leuk zijn om te spelen met beginnende spelers. Kies voor een lage complexiteit, dit staat vaak op de doos. Door de lagere moeilijkheidsgraad is het ideaal voor op bijvoorbeeld feestjes of familie-uitjes. De puzzels zijn vaak eenvoudig en snel op te lossen. 

Voor basic escape room raden we met name EXIT (999), pocket escape room (999), Escape Room (Identity Games) en Unlock! (Space Cowboys) aan. Unlock! heeft tegenwoordig zelfs een escape room box voor kinderen.

Geavanceerde escape rooms

Een geavanceerde escape room is voor de spelers die een echte breinkraker willen. De geavanceerde escape room is voor een gebalanceerde groep spelers die het leuk vindt om gedurende langere tijd bezig te zijn met een escape room of al een beetje in de logica van escape room spellen zit. Met langere escape room spellen kan je soms wel een hele avond  bezig zijn. Wil je dus echt een breinbreker dan moet je bij deze categorie escape rooms zijn.

De escape room spellen die in deze categorie vallen zijn de moeilijkere EXIT spellen (999), Escape Tales (White Goblin) en de Engelstalige escaperoom spellen. 

Premium escape room spellen

Een premium escape room is niet een standaard escape room spel. Deze escape rooms zijn vaak ook een stukje duurder dan de snelle en geavanceerde escape rooms. De premium versies richting zich vooral op de ervaring. Het verhaal speelt vaak een hele belangrijke rol en ook de componenten en puzzels zijn vaak diverser qua bijvoorbeeld materiaalgebruik. Sommigen spelen zich zelfs deels online af door bijvoorbeeld gebruik van internet of hele dossiers waaruit infomatie gehaald moet worden. Hierdoor zijn de perfect voor de spelers die even iets meer wil dan “een doosje met puzzels”. Vooral voor de wat meer ervaren spelers is een premium escape room erg leuk omdat je dan al bekend bent met het idee. Maar voor een wat langere activiteit zijn dergelijke escape rooms ook erg geschikt. Let wel altijd goed op of de complexiteit goed past bij de groep en of het escape room spel geschikt is voor de omvang van de groep.

Waar moet je dus goed op letten?

Als eerste de complexiteit en lengte dus. De speelduur staat eigenlijk hand in hand met de moeilijkheidsgraad. De moeilijkheidsgraad bepaald vaak ook de lengte van een escape room. Op het moment dat er meerdere fases in het spel zitten zoals bijvoorbeeld bij Escape Tales wordt de escape room over het algemeen lastiger en daarmee duurt het langer om het spel uit te spelen. Dit moet je dus in gedachten houden wanneer je erover nadenkt om een escape room te kopen.

Het thema

Misschien wel het belangrijkste element wanneer je een escape room kiest: Het thema. Zodoende komen er steeds meer versies op de markt die verbonden zijn aan bekende films en series. Denk hierbij aan star wars, Jumanij en La Casa de Papel. Of je nu met kinderen of volwassenen speelt, iedereen heeft zo zijn thema’s, films en series waar hij fan van is. Als je moet kiezen neem je die mok waar je favoriete auto of paard op staat, dat schilderij van een landschap of juist die hele abstracte. Zo belangrijk kun je het thema van Escape room spellen ook zien. Je gaat er hierdoor gewoon meer in op en maakt de puzzels ook nog veel leuker. Op deze manier creëer je een onvergetelijk speelavond.

Tot slot

Bij Meeples hebben we ook een divers aanbod aan escape rooms. Klik hier om een kijkje te nemen bij al onze escape rooms. Zoek je iets speciaals, stuur ons dan gerust een berichtje.

Laat ons ook even weten wat voor een escape rooms jij leuk vindt om te spelen!

Laat een reactie achter

Winkelwagen
De waardering van www.meeplesbordspellen.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 350 reviews.
nl_NL