Great Western Trail (voor de rest van deze blog afgekort tot GWT) is al jaren een goed verkopend spel over de hele wereld. Het spel speelt zich af in Amerika in de 19e eeuw waarbij je probeert jouw kudde koeien zo efficiënt mogelijk in Kansas City te krijgen om ze op de trein te zetten waarmee ze verder reizen. In 2021 is dit spel opnieuw uitgebracht en is er ook een uitbreiding uitgebracht: Rails to the North. Ook werd er aangekondigd dat er nog twee varianten zouden volgen: GWT Argentina en GWT New Zealand. Intussen is Argentina al uitgebracht en in het najaar wordt New Zealand uitgebracht. In deze blog wil ik jullie meenemen in wat Argentina anders maakt t.o.v. zijn voorganger en wat ik vind van het spel.
Wat is het?
De basis van alle GWT-spellen is dat je een veehouder bent. Je probeert de beste kudde vee samen te stellen die je ooit hebt gezien om ze naar de hoofdstad te brengen en ze daar te verkopen. Onderweg stop je bij verschillende locaties waar je je kudde kunt aanpassen, werknemers kan inhuren of zelfs nieuwe gebouwen kan bouwen. Zodra je op je eindbestemming bent verkoop je je vee. Hoe meer je vee waard is, hoe beter je ze verkopen en hoe hoger de beloningen zijn. Tijdens het verkopen kan je bepaalde acties upgraden of vrijspelen (zoals meer stappen lopen, het aanpassen van je kudde, meer kaarten op handen kunnen houden, het verplaatsen van de trein, etc.). Deze reis maak je meerdere keren waardoor je acties steeds krachtiger worden en je kudde vee ook steeds sterker wordt. Elke keer als je bij je eindbestemming bent, komen er ook nieuwe werknemers in de arbeidersmarkt die je gedurende het spel kan inhuren. Het spel is afgelopen zodra deze arbeidsmarkt vol is.

Hoewel GWT meerdere spelmechanismes bevat is het belangrijkste mechanisme toch wel Deckbuilding. Je probeert een zo goed mogelijke hand aan vee-kaarten te krijgen om zo een zo hoog mogelijke beloning te krijgen bij aankomst in de hoofdstad.
GWT speelt zich af in het Amerika van de 19e eeuw waarbij je probeert jouw kudde koeien bij Kansas City te krijgen om ze daar te verkopen en op de trein te zetten. Argentina speelt zich daarentegen af in Argentinië waarbij je je kudde vee over de Pampa’s probeert te leiden om ze vervolgens af te zetten in Buenos Aires. Ze gaan nu ook niet op de trein maar per schip verder reizen. In het spel zit wel een treinspoor maar dit wordt nu alleen gebruikt om eerder in Buenos Aires aan te komen. Hoe verder je trein is hoe meer je kan afsnijden op de route. Ook kan je punten krijgen door, net als bij GWT, treinstations te beheren.
Tijdens het spel wordt het aantal stappen dat je mag lopen bepaald door hoeveel stappen je daadwerkelijk mag lopen volgens je spelersbordje en ook natuurlijk door wat je onderweg wilt doen. Gedurende het spel komen er steeds meer gebouwen bij waardoor je dus meer stappen nodig hebt om in Buenos Aires aan te komen, maar tegelijkertijd kan je je loopactie upgraden waardoor je een grotere afstand kan overbruggen en kan je een deel van je route afsnijden door je trein te gebruiken. In GWT waren er op bepaalde routes gevaren aanwezig die je wilt vermijden. In Argentina zijn er geen gevaren meer maar boeren die je moet betalen voor het over hun land reizen waardoor de ene route duurder is dan de andere route. Nieuw is dat je tijdens het spel deze boeren ook kan helpen door werknemers te gebruiken en je vee uit te lenen. Op elke kaart en op sommige werknemers staat hoeveel kracht ze hebben en deze hoeveelheid moet gelijk over hoger zijn dan de boer die je wilt helpen. Pas alleen wel op bij het uitlenen van je vee. Sommige koeien zullen moe worden en dit wordt weergegeven door het toevoegen van een kaart die je gedurende het spel in de weg gaat zitten en aan het einde van het spel negatieve punten waard is. Gelukkig zijn er wel opties om van deze kaarten af te komen.
Elke keer als je in Buenos Aires aankomt kies je een schip uit wat overeenkomt met de waarde van je vee en plaats je hier één van jouw schijven van je spelersbordje op. Gedurende het spel vertrekken op drie vaste momenten bepaalde schepen richting de havens. Zodra de schepen bij één van de drie stadshavens aankomen plaats je de betreffende schijf op de haven. Elke keer dat je in Buenos Aires aankomt krijg je, voordat je je vee verkoopt, de mogelijkheid één van je schijven die op een stadshaven ligt te pakken en in de stad zelf te plaatsen. Hiermee zijn er bonussen te claimen, zoals: punten, geld, certificaten die maken dat je je vee voor een betere waarde kan verkopen, etc. Zodra een plek geclaimd is kan een ander er niet meer heengaan, dus het is belangrijk zo snel mogelijk schijven in de beste havens te krijgen.
Tijdens het spel kan je werknemers in dienst nemen. Er zijn verschillende werknemers om in te huren en elk van hen geeft je iets wat je graag wilt. Zo geven meer cowboys je meer opties bij het kopen van nieuw vee, kan je met bouwvakkers juist weer betere gebouwen bouwen en laten spoorwegingenieurs je je trein verder over het spoor rijden. Naast deze drie werknemers die ook in GWT zitten heb je in Argentina nog een vierde werknemer die je kan inhuren. Zodra je een boer geholpen hebt kan je deze namelijk ook in dienst nemen. Elke ingehuurde boer geeft je extra graan en dit is een grondstof waar moeilijk aan te komen is maar wat gelukkig wel in Buenos Aires zelf te koop is. Graan heb je nodig wanneer je je vee op een schip zet. Vanwege de langere reistijd t.o.v. de trein heb je in Argentina namelijk graan nodig om je vee te voeren tijdens de reis. Ook heb je graan nodig wanneer de schepen aankomen op hun bestemming. Om een schijf in één van de stadsdelen in de stad te mogen plaatsen heb je namelijk graan nodig. Hoe meer graan je hebt hoe beter de beloningen zijn die je kan claimen.
Net als in GWT krijg je gedurende het spel verschillende doelkaarten die je probeert te halen voor het einde van het spel. Deze doelkaarten kunnen gaan over vee van een bepaalde waarde, boeren, het behalen van schepen van een specifieke waarde of treinstations en soms ook stadsdelen. De boeren die nodig zijn voor een doelkaart mogen niet zijn ingehuurd, dus zodra je een boer hebt geholpen moet je kiezen of je de boer wilt bewaren voor je doelkaarten of juist wilt inhuren zodat je meer graan krijgt.
Wat vind ik ervan?
Net zoals de voorganger vind ik Argentina echt super om te spelen. Wel is het een spel wat behoorlijk complex is en waar je even in moet komen. Er is in het spel behoorlijk wat waar je rekening mee moet houden en er zijn meerdere opties tot het behalen van punten. Zo moet je vier soorten arbeiders beheren waarbij elk van deze arbeiders je weer andere bonussen geeft en je kan ze gewoon niet allemaal verzamelen. Je moet daarom alleen hier al keuzes maken in waar je voor gaat. Ook is er nu zowel de trein als de schepen waar je je op moet richten en is er ook het verzamelen van graan bij gekomen. Andere extra onderdelen zijn het helpen van de boeren door het gebruik van je kracht en natuurlijk het plaatsen van je schijven in de stadsdelen om extra bonussen te behalen en je doelkaarten te scoren.
Qua niveau vind ik het zelf wel wat te vergelijken met GWT + de uitbreiding Rails to the North. Ook hier heb je een extra laag na het gebruik van het treinstation wat vergelijkbaar is met de steden.
Voor degenen die van solo spelen houden is Argentina ook zeker een spel om uit te proberen. De automa is even iets om doorheen te komen, maar daarna speelt het best vloeiend en vond ik het echt een leuke uitdaging. Ook kan je de automa op verschillende niveaus instellen. Ik heb nooit de automa van GWT kunnen spelen dus weet niet hoe deze is, maar Argentina is zeker aan te raden.
Ook een de mogelijkheid tot het afsnijden van wegen door het gebruik van de trein vind ik een erg leuk concept. Hierdoor kan het lonen om eerst goed te investeren in je trein om zo vervolgens sneller in Buenos Aires aan te komen.
Wat ik helaas een groot nadeel van Argentina vind is dat het behoorlijk lang kan duren. Vooral wanneer mensen het voor de eerste keer spelen kan het nogal eens leiden tot nogal wat vertraging per spelersbeurt omdat je elke beurt goed wilt uitdenken.
Een ander nadeel is de iconografie. Ik vond dit in GWT al niet heel overzichtelijk en het verbaast mij dat ze dit niet hebben aangepast. Zo is in het spel +2 in het groen dat je 2 korting krijgt en -2 in het rood dat je er 2 bij moet betalen. Ik zou hier de + en – hebben omgedraaid. Ook lijken de kleuren van de havensteden erg veel op elkaar waardoor je vaak meerdere keren moet kijken.
Conclusie
Conclusie is dat Argentina een mooier opvolger is op GWT wat de mechanismes goed omhooghoudt maar het thema en de extra’s die toegevoegd zijn maakt dat het toch een uitgebreider spel wordt in een andere setting. Als je het leuk vindt om een wat complexer spel te spelen en je in de gelegenheid bent om het spel meerdere keren met dezelfde mensen te spelen dan is Argentina zeker een aanrader!