Terraforming Mars: Ares Expeditie En De Uitbreidingen

Terraforming Mars: Ares Expeditie is een variant van het grote bordspel Terraforming Mars. Terraforming  Mars staat er om bekend een erg goed maar vooral ook erg lang spel te zijn. Ares Expeditie lost dit probleem op door een nieuwe set regels en andere spelmechanismen te introduceren waardoor het een uniek maar ook korter spel wordt.

In deze blog vertel ik jullie waar het spel over gaat en waarom het zo’n goed spel is. Inmiddels zijn er voor het spel ook al drie uitbreidingen uitgebracht: Fundamenten, Ontdekking en Crisis. Ik ben zelf nog niet in de gelegenheid geweest deze uitbreidingen te spelen en kan daardoor niet mijn mening hierover geven maar zal wel even kort toelichten wat de uitbreidingen toevoegen aan het spel.

Terraforming mars ares expeditie

Wat is het?

Ares Expeditie ontworpen door Jacob Fryxelius en in het Nederlands uitgegeven door Intrafin Games. In tegenstelling tot het grote bordspel is Ares Expeditie een kaartspel en kan je het spel met 1 – 4 spelers spelen en net als in het grote spel kruipen ook nu spelers in de huid van corporaties die de planeet Mars moeten terraformen.

Hierbij heeft elke corporatie zijn eigen sterke en zwakke punten. Spelers moeten hun middelen en vaardigheden gebruiken om de planeet leefbaar te maken voor de mens.
Het spel eindigt dan ook zodra:

  • Alle oceanen zijn gebouwd
  • De temperatuur 8 graden Celsius is
  • Het zuurstofgehalte 14% is

Degene met de meeste overwinningspunten wint het spel.

Hoe speel je het?

Iedere speler start het spel met een startkaart (corporatiekaart) met elk zijn/haar eigen vaardigheden en startkapitaal.

Aan het begin van elke rond kiest elke speler in het geheim 1 van de 5 beschikbare fasekaarten. Deze fases (ook de fases die door andere spelers zijn gekozen) worden nu simultaan door alle spelers uitgevoerd waarbij de spelers die deze fase hebben gekozen nog een extra bonus krijgen.
De actiefases waar uit gekozen kan worden zijn:

  1. Ontwikkelen – Elke speler mag nu één groene projectkaart uit zijn of haar hand spelen. Degene die deze actie heeft gekozen krijgt hierbij een korting van 3 Munten.
  2. Bouwen – Elke speler mag nu één blauwe actiekaart of rode projectkaart uit zijn of haar hand spelen. Degene die deze actie heeft gekozen mag daarnaast nog één kaart spelen of een kaart trekken.
  3. Actie – Alle spelers mogen alle gespeelde actiekaarten éénmalig activeren. Degene die deze actie heeft gekozen mag daarnaast één actiekaart nog een keer activeren. Daarnaast mogen alle spelers standaard acties (deze staan aangegeven op je spelersbordje) uitvoeren. Deze acties maken het bijvoorbeeld mogelijk om de zuurstof en de temperatuur te verhogen en om oceanen om te draaien.
  4. Produceren – Alle spelers krijgen de inkomsten zoals aangegeven op je kaarten. Daarnaast bepaald je positie op het puntenspoor hoeveel geld je krijgt. Degene die deze actie heeft gekozen krijgt als bonus 4 munten extra.
  5. Onderzoeken – Alle spelers mogen 2 kaarten trekken en er 1 houden. Degene die deze actie heeft gekozen mag daarnaast nog 3 extra kaarten trekken en er 1 houden.

Aan het eind van elke ronde wordt er gekeken of je niet meer dan 10 kaarten op handen hebt. Kaarten mogen nu (maar ook altijd tijdens het spel) verkocht worden voor geld. Nu nemen de spelers de fasekaarten weer op handen en begint een nieuwe ronde. Spelers kiezen nu weer welke fasekaart ze willen spelen maar mogen daarmee nooit dezelfde fase kiezen.

Wat vind ik van het basisspel?

Een van de opvallendste aspecten van Ares Expeditie is de gestroomlijnde gameplay. Terwijl Terraforming Mars enigszins overweldigend kan zijn voor nieuwe spelers, heeft Ares Expeditie de regels en mechanica vereenvoudigd, waardoor het toegankelijker is voor een breder publiek. Dit betekent echter niet dat het spel diepgang of complexiteit mist – er zijn nog steeds genoeg strategische beslissingen te nemen, en spelers moeten zorgvuldig plannen als ze willen slagen.

De onderdelen van het spel zijn van hoge kwaliteit, met gedetailleerd artwork en stevige spelstukken. Ik vindt het artwork van de kaarten ook erg mooi en de afbeeldingen dragen dan ook bij aan het thema en de sfeer van het spel. Voor wie het oorspronkelijke spel kent zijn veel van de kaarten ook herkenbaar. Daarnaast zijn de spelersbordjes dubbellaags wat ik erg mooi vindt.

Het is een spel wat een combinatie is van tactiek en geluk. Vooral bij het trekken van de kaarten moet je wat geluk hebben. Je kunt namelijk mazzel hebben en precies de kaarten trekken die je nodig hebt of juist kaarten krijgen waar je niks mee kan. Gelukkig zijn er wel veel opties in het spel om aan nieuwe kaarten te komen en kan je altijd kaarten waar je niks mee kan verkopen.
Doordat elk potje van Ares Expeditie weer start met een andere corporatiekaart zit er veel variatie in het spel wat nog eens versterkt wordt door de grote hoeveelheid aan kaarten die er zijn. Dit maakt dat het spel een hoge herspeelbaarheid heeft.

Wat voegen de uitbreidingen toe?

Intrafin heeft intussen al drie uitbreidingen van het spel geïntroduceerd wat nog meer variatie geeft aan het basisspel.

De uitbreiding Fundamenten voegt een nieuwe terraformspoor, Infrastructuur, toe aan het spel. Ook  bevat het spel 20 nieuwe projectkaarten die je laten specialiseren in infrastructuur. Met deze uitbreiding kan je het spel nu ook spelen met 5 of 6 spelers.

De uitbreiding Ontdekking voegt vier nieuwe mechanismen toe aan het basisspel: awards, mijlpalen, opgewaardeerde fasekaarten en wild tags. Awards en mijlpalen zijn extra manieren om punten te krijgen, ofwel aan het eind ofwel tijdens het spel.  Sommige nieuwe project- en startkaarten stellen spelers in deze uitbreiding in staat om hun actiekaarten te upgraden zodat ze een betere bonus krijgen. Daarnaast hebben sommige nieuwe projectkaarten een wild tag waardoor de speler tijdens het spelen van deze kaarten kan kiezen welke tag de kaart krijgt.

De uitbreiding Crisis introduceert een nieuw coöperatief scenario waarin de planeet al bewoonbaar is maar er verscheidene crisissen zijn die je gezamenlijk moet proberen op te lossen en je de planeet weer opnieuw moet terraformen voordat het te laat is en alle mensen sterven.

Laat een reactie achter

Winkelwagen
De waardering van www.meeplesbordspellen.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 353 reviews.
nl_NL