Spellen spelen is vooral bekend van de spellen als Uno, Monopoly, Catan en Risk die je bij voorkeur met 4 of nog meer mensen mensen speelt. Maar als je met zijn tweeën bent kunnen spellen ook erg vermakelijk zijn. Mits je natuurlijk kritisch bent op welke spellen dan. In deze blog van Rients-Auke nemen wij je mee in de zoektocht naar de leukste spellen voor 2 personen.
Waar moet je opletten?
Ook wij zijn een aantal jaar met zijn tweeën geweest en laat dat nu net het moment zijn dat we begonnen zijn met spellen spelen. Nog steeds spelen we veel spellen met zijn tweeën en zoeken we spellen met name daarop uit. Dat het ook met meer mensen kan is dan mooi meegenomen. Daarom deze blog die specifiek ingaat op waar je op moet letten en de overwegingen die ik meeneem in het maken van een spelkeuze.
Spellen spelen met zijn tweeën brengt namelijk een aantal interressante keuzes met zich mee. Het allerbelangrijkste is om op te letten dat het GOED speelt met twee mensen. Er zijn namelijk een hoop spellen die met 2 kunnen, soms ook nog wel een keertje leuk zijn, maar die je echt even aan je voorbij moet laten gaan als je normaal met 2 speelt.
De makkelijke manier om dit te ondervangen is natuurlijk gewoon een spel kopen dat alleen met 2 personen kan. Dat is uitvoerig getest en werkt altijd goed met twee. Maar dat maakt de keuze in spellen wel beperkter. Zeker voor grotere spellen wordt je erg in je keuze beperkt als je alleen spellen speciaal voor twee spelers in je lijstje meeneemt.
Maken van een keuze
Om tot een keuze te komen zijn een aantal zaken belangrijk om te weten. Een aantal mechanismen en soorten spellen zijn over het algemeen minder geschikt. Uit Catan kent iedereen wel het handelen of ruilen. Dit is een mechanisme wat eigenlijk nooit echt goed werkt met twee spelers. Immers worden de opties beperkt en kun je het gebruiken als een soort chantage op de manier zoals het niet bedoeld is. In het verlengde hiervan ligt alles waarbij bieden een rol speelt. De voorspelbaarheid wordt groter en de impact van niet bieden is erg groot. Deze mechanismen zijn gewoon beter met meer spelers, vaak bij voorkeur met 4. Uitzonderdering hierop is natuurlijk als dergelijke mechanismen met een aantal voorwaarden of regels worden aangepast zodat ze wel werken voor twee spelers. Dit zie je bijvoorbeeld in het spel Jaipur.
Dan is een belangrijk onderwerp elkaar dwars zitten. Dit is iets wat heel vaak zorgt voor het minder geschikt zijn van spellen voor twee personen. Immers zit je dan altijd de ander dwars terwijl een dergelijk mechanisme juist bedoeld is om degene die vlak achter je staat dan wel voor staat dwars te zitten en degene die heel slecht gaat ruimte te geven. Elkaar dwars zitten in een twee persoonsspel vraagt vaak om specifiek daarop gerichte mechanismen. De andere kant is dat een spel gemaakt is om elkaar dwars te zitten met 4 of 5 spelers, bijvoorbeeld Ticket to Ride, waardoor je met twee spelers zoveel ruimte hebt dat je elkaar veel minder dwars zit dat eigenlijk wenselijk is. De andere kant is natuurlijk dat je dit ook kunt gebruiken om een keuze te maken als je er juist niet van houdt om elkaar dwars te zitten. Dan kies je juist wel dat spel waarbij je elkaar normaal heel erg dwars zit maar nu gewoon lekker je gang kan gaan.
Dat zijn de voornaamste eigenschappen die bepalen of het spel goed speelt met twee personen, of eigenlijk dus niet goed speelt. Hiernaast zijn er een aantal keuzes die jij zelf moet maken. Naast de standaardkeuzes als speeltijd en complexiteit is het belangrijk om over nog een aantal onderwerpen goed na te denken wat je wilt. De belangrijkste twee hiervan zijn de mate waarin je tegen elkaar speelt en de mate waarin geluk een rol speelt in het spel.
De mate waarin je tegen elkaar speelt is grofweg te verdelen in drie groepen:
- De spellen die je keihard tegen elkaar speelt. Dit zijn spellen waarin je bijvoorbeeld beide een vechter bent en je elkaar moet bevechten of beide een leger die tegen elkaar oorlog voeren. Maar schaken en dammen valt bijvoorbeeld ook in deze categorie.
- De spellen die je als een soort wedstrijd speelt. Hier is het grootste verschil met de vorige dat je niet echt invloed hebt op wat de ander behaald. Je moet bijvoorbeeld bepaalde kaarten verzamelen om de beste sets te maken. Je moet een zo mooi mogelijke stad bouwen of je moet bijvoorbeeld zoals bij Qwixx vakjes afkruizen. De primaire weg naar winst is zorgen dat jij het snelst de beste scores maakt. De enige interactie die in dit soort spellen vaak overblijft is het beperken van keuzes. Je kiest een bepaalde plek waar je goederen kunt halen zodat die ander dat niet kan kiezen of je kiest een dobbelsteen die de ander niet kan kiezen. Primair zul je dat altijd doen omdat het voor jou iets oplevert, secundair kan het soms zo zijn dat je zoveel voordeel behaald uit het feit dat de ander die keus niet kan maken dat je er daarom gaat staan.
- De spellen die je samen speelt. De zogenoemde coöperatieve spellen. Dit is een belangrijke categorie voor de twee speler spellen omdat je hier de gemoedelijke sfeer kan bewaren. Je speelt samen tegen het spel en dus niet tegen elkaar waardoor je elkaar dwars zit. Het is ook nog leuk om samen te werken. Er zijn eigenlijk twee verschillende manieren om coöperatieve spellen samen te spelen. In beginsel kun je nagenoeg alle coöperatieve spellen met 2 en zelfs met 1 speler spelen. Je speelt immers samen, dus ook als je met je kind speelt kun je kiezen de soloplay te doen en samen te beslissen wat je doet. Of je kiest er voor samen 2 karakters te spelen. Dat brengt me precies bij de keuze als je een coöperatief spel met 2 speelt. Je kunt er namelijk dus voor kiezen om elke 1 karakter te spelen, maar je kunt er ook voor kiezen om elk 2 karakters te spelen en zo dus eigenlijk een volledige 4 spelers spel te spelen met zijn tweeën. Dit maakt bijvoorbeeld spellen als Gloomhaven waarin je een verhaal doorloopt en altijd met dezelfde mensen moet spelen zeer geschikt voor jouw en je partner of voor die ene goede vriend waar je heel vaak mee speelt. Dat tegenover de groep van 4 of 5 mensen, waarvan de uitdaging veel groter is om frequent in dezelfde samenstelling samen komen.
Mate van geluk tegen strategie
Dan is er nog de mate van geluk in het spel. Of vanaf de andere kant bekeken, hoe strategisch is het spel? Hoe strategischer het is, hoe belangrijker het is dat je aan elkaar gewaagd bent. Strategie heeft vooral te maken met het doorzien van mogelijkheden, afwegen van kansen en bepalen hoe mogelijke in de toekomst zich voordoende situaties zo goed mogelijk benut kunnen worden dan wel de impact ervan zo laag mogelijk blijft.
Ook in coöperatieve spellen kan dit een behoordelijke invloed hebben. Als je elkaars tactieken moeilijk op elkaar af kunt stemmen doordat je een andere manier van denken hebt, zul je bij sommige coöperatieve spellen een grote uitdaging hebben om samen iets te bereiken. Andere coöperatieve spellen zullen juist een leukere uitkomst hebben door de grotere diversiteit aan keuzes die gemaakt kunnen worden. In de spellen die je tegen elkaar speelt is de keuze voor strategisch leuk als je echt tegen elkaar opgewassen bent. Anders is het verstandig om een spel te kiezen waar geluk een grote of in ieder geval grotere rol speelt zodat je moeilijk kunt plannen en voorspellen wat er gaat gebeurd.
Dat wil niet zeggen dat je niet strategisch kunt spelen, maar vooral dat de mate waarin geluk je goed uitgedachte plan kan beïnvloeden. Daardoor kan degene die niet zo ver vooruit denkt en vooral bezig is met deze beurt en misschien de volgende, maximaal voordeel uit de geluksfactor halen en zo toch een evenwichtige tegenstander zijn. Dit is in beginsel niet anders dan als je met 3 of 4 speelt, alleen is door de impact van 1 tegen 1 altijd die ene tegenstander degene die door het geluk wordt geraakt. Bij 3 of zelfs 4 spelers zal dit in het totale spel altijd een minder grote rol spelen.
Ook de strategische keuzes zijn bij meer spelers vaak lastiger en de impact is vaak beperkter omdat er meer beurten tussen je beurten zitten, meer in het spel gebeurd en dus ook meer veranderd tussen de beurten. Hierdoor moet je meer schakelen en kun je automatisch minder je voorbedachte pad volgen of zelfs afdwingen. Bij een tweespelerspel kun je dat veel makkelijker doen omdat je altijd na de volgende beurt alweer aan de beurt bent. Een leuk voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Keer op Keer. Dobbelen en afstrepen klinkt als geluk, maar je kunt hier de kansberekening flink los laten gaan, je kunt vakjes tellen, je kunt het verschil ten opzichte van je tegenstander in de gaten houden. Allemaal zaken die met twee spelers best overzichtelijk zijn. Je weet natuurlijk nooit wanneer welke dobbelsteen komt. Maar je weet wel dat je na 1 beurt alweer de keuze kunt maken die optimaal aan je strategie bijdraagd. Als je met 4 spelers bent zitten daar drie beurten tussen, heb je 3 keer af kunnen strepen wat overbleef en dus niet de beste. Je tegenspelers hebben dit ook gedaan en zodra je weer aan de beurt bent kun je er dus zomaar heel anders voor staan. Ook bijvoorbeeld Splendor is met 2 spelers veel beter uit te denken qua strategie dan met 4 spelers, simpelweg omdat er meer gebeurd in 1 ronde.
Ik heb al een aantal bekende spellen genoemd die leuk zijn met twee spelers. Maar ik wil graag afsluiten met 10 spellen die zeker de moeite waard zijn om eens te spelen of te bekijken. Het is geen top 10 maar een leuk overzicht van 10 zeer uiteenlopende spellen geschikt voor 2 personen. Deze spellen kunnen je ook helpen bij het maken van een keuze voor andere spellen die daar van weer op lijken.
Top 10 leukste spellen voor 2 personen
Leuk om mee te beginnen is dit abstracte spel wat je 1 tegen 1 speelt. Leuk is dat je met dezelfde steentjes op hetzelfde bord speelt maar de je toch asymetrisch speelt omdat de ene speler de kleuren speelt en de ander de vormen. De ene speler probeert dus dezelfde zeedieren zoveel mogelijk bijenkaar te krijgen en de ander zoveel mogelijk dezelfde kleur zeedieren. Een vlot, simpel en erg vermakelijk spelletje voor 2.
Een strategisch spel waarin je een Dinopark bouwt. Het is wat lichter dan zijn grotere broer, maar zeker een aanrader als het je thematisch aanspreekt. Het spel gemiddeld qua lengte, heeft een goede diepgang en beloond je wel voor goede strategische overwegingen. Je speelt het spel redelijk los van elkaar.
Dit is een echte 1 tegen 1. Elk een held met zijn eigen deck kaarten, zijn eigen powers en zijn eigen assistent(en). Fight, dat de sterkste mag winnen. Denk je strategie goed uit, maak de juiste afwegingen tussen risico en impact en versla je tegenstander. Dit spel kent een reeks aan uitbreidingen en het einde lijkt nog niet in zicht, met welke held speel jij?
Zoek je een ander spel in hetzelfde genre dan is Dice Throne een interessante om eens naar te kijken. Die is wel alleen in het Engels verkrijgbaar.
Dit is een slagenspel. Dat betekent kortgezegde een deck kaarten waarbij kaarten verschillende eigenschappen hebben en het er uiteindelijk om gaat dat je de meeste of minste slagen wint of geen van beide. In Herrlof is dit een ware uitdaging, in beginsel simpel maar voor de mensen die echt even door willen denken is dit zeker een aanrader. Ben je echt van van slavenspellen voor 2 personen dan zou ik aanraden eens naar de claim serie te kijken. Die geeft onwijs veel uitbreidingsmogelijkheden en daarmee de optie elk spel helemaal naar je eigen smaak te maken.
Een coöperatieve deckbuilder voor 2-4 personen die gewoon het beste speelt met twee. Dan is het een lekker vlot spel met de nodige uitdagingen en een fantastische wereld waarin je samen strategieën bedenkt om de meest waanzinnige monster te verslaan.
Een heerlijk spel wat perfect met twee spelers kan, maar net zo goed met 4 of eventueel 3. De basis is simpel, de uitwerking nogal uitdagend. Je legt de “domino”-steentjes rondom je kasteel in een vierkant van 5 bij 5 of als je meer uitdaging met 2 wil 7 bij 7. Een steentje moet altijd grenzen aan minimaal 1 dezelfde soort. Gras aan gras, graan aan graan enz. Punten worden gemaakt door het aantal kroontjes maal het aantal vakjes, dat zorgt ervoor dat de grootste uitdaging wordt om een zo groot mogelijk veld met zoveel mogelijk kroontjes te maken. De nieuwe versie Kindomino Origins maakt het spel nog wat uitdagender met wat extra regels en optie.
In het tactische spel Azul is het aan de spelers om in opdracht van de koning de muren van het koninklijke paleis in Evora te verfraaien. Verzamel de juist aantallen tegels om patronen te vormen waarmee je de muren van het paleis bekleed. Doordat dit in twee stappen moet is het een ware uitdaging. Scoor de meeste punten door de mooiste en compleetste patronen te leggen en win het spel! Dit spel speel je redelijk gefocust op je eigen speelbord en laad voldoende ruimte voor geluk en pech om het eigenlijk met iedereen te kunnen spelen. De twee opvolgers, Azul Ramen van Sintra en Azul Zomerpaviljoen hebben respectievelijk wat meer geluk en wat meer strategie toegevoegd.
Dè versie van Catan voor twee persoenen. Bouw elk je eigen vorstendom, wie bouwt het mooiste meest waardevolle? In dit duel herken je heel veel terug van het bekende Catan bordspel maar heb je veel meer variatie in opties en keuzes. Voor ons nog altijd een van de meest gespeelde spellen. Leuk is ook dat je er ook nog direct drie uitbreidingen bij krijgt die ook nog eens gezamenlijk te spelen zijn.
Een spel met een onderwerp dat je niet snel verwacht. Jij gaat een liefdesrelatie aan met je medespelers. Je relatie kent strubbelingen, avonturen, ruzies en alle andere dingen die je maar kunt bedenken. Eindigt jullie relatie in iets moois of is het niet meer te houden? De eerste keer dat wij dit speelden was echt een belevenis, dit is zeker een aanrader. Je wordt goed meegenomen in het verhaal, de componenten zijn prachtig en je gaat vele avonden speelplezier tegemoet? En misschien brengt het tussen jullie nog leuke gesprekken op gang ook.
Strategie, inschattingsvermogen, de juiste beslissing maken op precies het juiste moment. In 4 rondes doe je elke 1 van de 4 acties. Bij deze acties zorg je er voor dat je de Geisha’s voor je wint ment geschenken zodat jij de leukste Geisha’s in je restaurant hebt werken. Voor mij nog steeds een leuk snel spelletje waar je toch wel even echt goed bij moet nadenken.
Het onwijs bekende partyspel, alleen dan nu in coöperatieve vorm voor twee personen. Jij en je partner zijn op een geheime missie in een drukke stad. Je moeten contact maken met 15 spionnen en de vijandelijke huurmoordenaars ontwijken. Jij weet met welke spionnen je partner veilig kan contacteren. Jouw partner weet dat voor jou. Geef elkaar aanwijzingen van één woord die op meerdere woorden slaan en probeer om alle spionnen te vinden, voordat de tijd op is. Dit is het spel om in huis te halen als je van eenvoudige gezellige spellen houd waarbij je kunt lachen, maar waar je ook wel echt even serieus je best moet doen.