spel uitgelicht: wolven

Het spel Wolven is een nieuw spel van 999 Games wat er prachtig uitziet. Het is een spel wat vrij simpel is qua regels maar toch nog wel een behoorlijk complexe puzzel bevat. Perfect dus voor de echte strategische speler die net als ik valt voor het Artwork, want zeg nou zelf alleen deze doos trekt toch al je aandacht?

Wolven is een spel wat voor 2 tot 5 spelers is en waar je ongeveer 75 minuten mee bezig bent. Het is een spel waarbij elke speler een roedel wolven speelt die ernaar streeft de meest dominante roedel in specifieke regio’s te zijn. Je doorkruist verschillende soorten terrein waarbij je schuilplaatsen en holen bouwt, jaagt op prooien, eenzame wolven rekruteert en wolven weglokt van andere roedels.

Hoe speel je het?

Het spel bestaat uit een speelbord en een kalenderbord. Het kalenderbord wordt gebruikt om te bepalen wanneer er gescoord wordt. Dit gebeurt namelijk bij de verschillende maanstanden die op het bord staan weergegeven: kwart maan, halve maan en volle maan. Elke keer als een speelstuk van het speelbord verwijderd wordt, wordt dit geplaatst op een nieuw vakje op het kalenderbord. Zodra een vakje gevuld wordt dat een maanstand weergeeft vindt er, nadat de speler zijn beurt heeft afgerond, een tussenscore plaats. Het speelbord bestaat uit meerdere regio’s en op elke watertegel (één per regio) ligt een scorefiche die aangeeft bij welke maanstand deze regio scoort. Er wordt nu gekeken naar welke roedel dominant is in de betreffende regio’s. Deze roedel krijgt de hoogste punten die weergegeven staan op het scorefiche, de tweede roedel krijgt de andere punten en andere roedels krijgen niks. Het scorefiche wordt nu weggehaald en het spel gaat verder totdat er uiteindelijk drie maandstanden zijn geweest. 

Elke beurt mag je twee acties ondernemen, maar waar en welke actie je kan ondernemen wordt bepaald door het omdraaien van persoonlijke dubbelzijdige terreintegels die zich boven je spelersbordje bevinden. Elke wolvenroedel domineert in een specifieke terreinsoort en heeft naast vijf terreintegels die een verschillende voor- en achterkant hebben ook nog een extra tegel die aan beide kanten de terreinsoort heeft waarin de wolvenroedel het beste presteert. Voor elke actie moet je een aantal tegels van dezelfde terreinsoort omdraaien. 

De acties die je kan doen zijn de volgende:

•    Verplaats wolven:
Voor het verplaatsen van wolven draai je één terreintegel om. Deze tegel bepaalt waar je naartoe mag bewegen. De afstand en hoeveel wolven je mag verplaatsen worden bepaald door je spelersbordje. Gedurende het spel kan je dit upgraden zodat je grotere afstanden kan lopen en meer wolven kan verplaatsen.
•    Bouw een schuilplaats:
Om een schuilplaats op een specifiek terrein te kunnen bouwen moet je twee tegels van dezelfde terreinsoort kunnen omdraaien. Ook moet de schuilplaats binnen het bereik van de alfawolf, zoals aangegeven op je spelersbordje, gebouwd worden. Kies nu een schuilplaats van één van de drie locaties op je spelersbordje en plaats deze op de nieuwe tegel. Door het weghalen van een schuilplaats van je spelersbordje upgrade je één van de drie eigenschappen van de roedel. Hierdoor wordt je roedel steeds sterker en kan je steeds krachtigere acties uitvoeren. Ook geeft dit je bonusacties en als je een eigenschap maximaliseert levert dit je aan het einde van het spel ook nog punten op.
•    Een schuilplaats naar een hol upgraden:
Ook nu moeten er twee terreintegels omgedraaid worden en moet de schuilplaats binnen het bereik van de alfawolf zijn. Daarnaast moet de schuilplaats die je wilt upgraden ook naast een watertegel liggen. Kies nu een hol van je spelersbordje en plaats die op de plek waar de schuilplaats was. De schuilplaats verwijder je van het speelbord en komt op het kalenderbord te liggen. Het voordeel van een hol is dat deze niet meer door de andere roedel te claimen is en dat deze een sterkere aanwezigheid in de regio geeft. Daarnaast krijg je bij het vrijspelen van de plek op je spelersbordje een bonus terreintegel die je altijd kan inzetten in plaats van het omdraaien van een persoonlijke terreintegel. 
•    Huilen naar een eenzame wolf:
Draai twee terreintegels om voor het huilen naar een eenzame wolf. Ook deze wolf moet zich bevinden op de terreinsoort van de tegels en de eenzame wolf moet zich binnen het bereik van de alfawolf bevinden. Vervang nu de eenzame wolf door een wolf van je eigen spelersbordje en plaats de eenzame wolf op het kalenderbord.
•    Lok een wolf weg uit een andere roedel: 
Een schuilplaats en een normale wolf kunnen door jouw alfawolf weggelokt worden uit de andere roedel zolang deze zich bevindt binnen het bereik van de alfawolf en er niet nog een ander speelstuk op dit terrein staat. Draai hiervoor drie dezelfde terreintegels om. Je vervangt nu de wolf of schuilplaats door dezelfde soort van je eigen spelersbordje en plaatst die van de andere roedel op het kalenderbord. 
Op het speelbord liggen ook een aantal prooifiches die verzamelt kunnen worden. Zodra je met een actie drie wolven rondom een tegel met een prooifiche krijgt, mag je als extra actie dit prooifiche pakken en op je spelersbordje plaatsen. Op deze manier krijg je aan het einde van het spel extra punten. 

Er zijn op je spelersbordje een aantal bonussen vrij te spelen. Zoals al genoemd bij de acties kan je een bonus terreintegel krijgen bij het bouwen van een hol, maar er zijn ook opties tot het krijgen van een fiche waarmee je een extra actie krijgt. Deze fiches kan je bewaren en op elk moment dat het jou uitkomt inzetten.

Zodra drie scoremomenten zijn geweest worden de punten geteld. Er wordt gekeken naar alle punten die tijdens de scoremomenten zijn gescoord maar ook naar alle punten die je op je bordje hebt vrijgespeeld. Degene met de meeste punten wint.

Wat vindt ik ervan?

Allereerst vindt ik het een erg mooi spel. De doos sprak mij al enorm aan en ook het spel zelf vindt ik erg mooi gemaakt. Ook thematisch zit het goed in elkaar. Er zitten mooie houten componenten bij en de spelersbordjes zijn duidelijk en overzichtelijk. Ook de illustraties vindt ik erg mooi gedaan en ik vindt het leuk dat het niet de standaard kleuren zijn maar juist gekozen zijn voor pastel kleuren. Wel kan het speelbord soms wat druk overkomen. Waardoor het soms wat minder overzichtelijk is. 

Wat ik wel jammer vindt is dat de insert in de doos niet echt goed is. Er zit een ruimte in voor de terreintegels maar hier passen eigenlijk net niet alle tegels in en ook heb ik nu de componenten per kleur in zakjes gedaan omdat alles in één grote bak gedaan moet worden, maar dan ben je eerst bezig met alles uitsorteren. 

Ik moet zeggen dat de eerste keer dat ik het speelde ik niet verwacht had dat het, ondanks dat de regels heel simpel zijn, nog best wel een complex spel is. Maar eigenlijk vond ik dat alleen maar leuk. Er zijn zoveel factoren om rekening mee te houden en doordat je voor sommige acties meerdere terreintegels van dezelfde soort moet hebben, moet je wel goed nadenken over wat je volgende stappen gaan zijn. Daarnaast zijn er verschillende strategieën mogelijk om voor de maximale winst te gaan. Zo kan je bijvoorbeeld ook veel punten halen uit het verzamelen van verschillende soorten prooi.

Je hebt tijdens het spel ook zelf in de hand hoe snel het spel gaat. Wil je dat een scoremoment sneller bereikt wordt dan moet je gewoon zorgen dat er meer speelstukken van het bord afgaan. 

Nadeel van het spel is dat je niet echt goed vooruit kan plannen want je moet eerst weten wat je tegenstander doet voordat je je eigen acties kan bepalen. Ook kan, doordat je goed over je acties moet nadenken, ieder zijn beurt best wel lang duren en hierdoor zit er behoorlijk wat ‘downtime’ in het spel. Ik denk daarom dat ik dit spel niet zo heel snel met vier of vijf spelers zou doen.

Het spel zelf bevat veel interactie. Je kan elkaar goed dwarszitten en moet soms ook gemeen zijn om te winnen. Omdat je met 2 spelers wat minder interactie hebt, wordt er dan gebruik gemaakt van een derde roedel. Aan het begin van het spel plaats je meerdere componenten op het speelbord die gedurende het hele spel blijven staan en doordat deze derde roedel aanwezig is wordt het voor jou best lastig gemaakt om te kunnen scoren in de verschillende regio’s. Ook is het speelbordje wat anders met 2 spelers waardoor je andere bonussen krijgt. Ik heb het spel nu twee keer met twee spelers gedaan en vond dit al een erg leuke speelervaring. Ik hoorde ook dat er op Boardgamegeek.com een leuke variant te vinden is voor het spelen van het spel solo maar hier heb ik nog niet naar kunnen kijken. Dit ga ik zeker ook eens uitproberen want lijkt mij ook leuk echt de tijd te hebben om over een actie na te denken en je niet bezwaart te voelen dat een ander aan het wachten is. 

Het speelbord bestaat uit losse regioborden die elke keer weer op een andere manier worden neergelegd en ook heeft elke wolf weer een andere terreinsoort waarin hij domineert. Door deze afwisseling en de hoge interactie is geen enkel spel hetzelfde en zit er veel variatie in het spel. Wat ik wel jammer vind is dat alle scorefiches behorende bij één specifieke maanstand dezelfde scores bevatten. Ik denk dat dit bewust gedaan is omdat je anders allemaal je focust op dezelfde regio’s maar ik ben ook wel nieuwsgierig naar of het niet nog leuker wordt wanneer deze score wisselt.
Samenvattend kan ik zeggen dat Wolven een erg mooi spel is wat een behoorlijk uitdagende puzzel bevat, maar eigenlijk wel hele simpele regels. Ideaal dus voor mensen die houden van een mooie puzzel maar geen zin hebben in hele complexe regels. Wat dit spel echt anders maakt ten opzichte van andere ‘puzzel’ spellen is dat er ook nog eens een hoge interactie in het spel aanwezig is.

Bekijk het product via deze link: https://www.meeplesbordspellen.nl/Wolven

Laat een reactie achter

Winkelwagen
De waardering van www.meeplesbordspellen.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 353 reviews.
nl_NL