Spel uitgelicht: Monza

Deze week wil ik een kinderspel uitlichten wat hier thuis een hoop speelplezier geeft. Daarnaast is het met alle enthousiaste Max verstappen fans een uitermate leuke manier om samen een formule 1 spel te spelen. Het spel is namelijk heel makkelijk en kan waar wenselijk in kleinere stapjes iets complexer worden gemaakt.

Met de jongste spelen we de kant van het bord met de korte baan. In je beurt gooi je 6 dobbelstenen met 6 verschillende kleuren erop. Deze kleuren komen overeen met de kleuren op het racecircuit. Elke dobbelsteen moet telkens op een volgend aangrenzend vakje liggen, maar je mag natuurlijk zelf kiezen of je over het midden van de baan scheurt, de buitenbocht neemt of hem lekker strak door de binnenbocht stuurt. Enige voorwaarde is dat jouw dobbelstenen overeen moeten komen met de kleuren op het stukje circuit waar jij overheen wil.

Met mijn oudste zoon spelen we de andere kant van het bord. Soms met en soms zonder extra regels, hoewel het zonder extra regels wel een beetje lang wordt. Deze kant is namelijk een iets langere baan met uitdagendere obstakels. De mogelijkheid is om een of meer extra regels toe te voegen. Zo mag je als je alle dobbelstenen gebruikt nog een keer gooien met 2 dobbelstenen. Dat maakt het spel ook iets strategischer omdat je soms met een bepaalder out minder ver komt, maar wel al je dobbelstenen op hebt. Ook kun je iedere spelen 6 fiches geven die je gedurende het spel allemaal 1x mag inzetten. Je kunt deze bijvoorbeeld bewaren om langs obstakels te komen of je kunt ze inzetten om te zorgen dat je alle dobbelstenen kan gebruiken. Ook kun je nog een fiche toevoegen voor eenmalig de dobbelstenen opnieuw gooien. Met alle regels speelt het lange circuit erg vlot en race je elkaar continue voorbij.

Nog enthousiaster wordt ik van het spel omdat alles open gespeeld wordt. Je kunt dus de kinderen een beetje helpen die wel een heel onhandige keuze maken. Ook het aanleren van het spel kan daardoor makkelijk door ze een aantal keren wat meer te helpen. Dit kun je gewoon doen terwijl je het spel speelt en er hoeft dus niet iemand echt samen met het kind te spelen. Daardoor heeft het kind zelf het idee de leiding te hebben. Voor de jongste gebruik ik de fiches soms om de dobbelstenen te vervangen. De kleuren die hij dobbelt krijgt hij in fiches, zo kan hij lekker rommelen zonder dat de dobbelstenen van kleur veranderen.

In Monza leren de kinderen veel ervaring opdoen met inzicht. Als eerste moeten ze natuurlijk kleur herkennen. Daarnaast leren ze inzicht in de impact van het kiezen voor grotere of kleine gekleurde vlakken op het circuit. Ook het kiezen tussen verschillende opties is onderdeel van het spel. Met de fiches erbij wordt het kiezen voor nu inzetten of bewaren voor later aangesproken. Als ouder geeft het je ook de mogelijkheid om over dergelijke dingen in gesprek te gaan tijdens het spel. Het hoeft natuurlijk geen schoolles te worden. Het is wel leuk als je ziet dat je zoon die altijd alle snoepjes in één keer op eet nu ook zijn fiches direct op maakt en andersom.

Inmiddels zijn we al redelijk creatief met Monza. Zo zijn de houten autootjes inmiddels vervangen door piepkleine autootjes uit de film Cars waardoor Bliksem McQueen het kan opnemen tegen Takel en Jackson Storm. Het enthousiasme van de kinderen stijgt exponentieel. Na een beetje denkwerk hebben we inmiddels ook op onze speelkleed een soort van racespel uitgedacht. Met de dobbelstenen van Monza, hekjes uit de Duplo en gekleurde speelkaarten uit Kobito racen we dwars door de stad op het speelkleed. Het vraagt wel wat van je creativiteit en de regels behoeven nog enige fine-tuning. Uiteindelijk is het enthousiasme van de kinderen het allerbelangrijkste.

Welk spel speel jij graag met je kinderen? Laat het ons weten in de comments.

Wil je Monza direct bestellen? Klik dan hier.

Laat een reactie achter

Winkelwagen
De waardering van www.meeplesbordspellen.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 353 reviews.
nl_NL