Spel Uitgelicht: Meadow

Meadow is denk ik het mooiste spel wat ik in mijn collectie heb maar los van dat het een erg mooi spel is, is het ook een erg leuk spel om te spelen.


Sinds kort is er ook een uitbreiding beschikbaar voor Meadow: Downstream. Ik heb lang getwijfeld over of ik deze uitbreiding wel wilde hebben. Zou deze uitbreiding namelijk wel echt wat toevoegen aan het basisspel? Of is alleen het basisspel al voldoende? Uiteindelijk heb ik er toch voor gekozen deze uitbreiding aan te schaffen en wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb! In deze blog neem ik jullie eerst mee in het basisspel en bespreek ik vervolgens de uitbreiding en wat voor mij maakt dat de uitbreiding toch wel echt de moeite waard is.

Wat is het?

Meadow is een bordspel uitgegeven door Rebel Studio. Spelers nemen de rol aan van wandelaars die op pad zijn om de geheimen van de natuur te ontdekken en de lokale flora en fauna te spotten. Vergeet je landkaart niet mee te nemen op deze pittoreske wandeling, en laat je inspireren door de ongerepte natuur. Gedreven door je passie, je onstilbare nieuwsgierigheid en je verlangen om de mysteries vaan de natuur te ontrafelen, probeer je de titel van ‘beste spotter’ in de wacht te slepen. Daarvoor zul je echter meer punten moeten verzamelen dan je tegenstanders!

Het spel bestaat uit een hoofdspeelbord met het kaartenaanbod en een kampvuurbord waar je speciale acties kan uitvoeren en gemeenschappelijke doelstellingen kan behalen. Elk van de gespeelde kaarten levert je punten op. Een spelletje duurt ongeveer 60 – 90 minuten en je kan het met 1 – 4 spelers spelen vanaf 10 jaar.  Een potje bestaat uit 6 rondes en aan het eind van het spel wordt er gekeken naar hoeveel punten je hebt gescoord met je kaarten en welke doelstellingen je hebt behaalt.

Hoe speel je het?

Afhankelijk van het aantal spelers krijgt elke speler een aantal wandelfiches waarmee ze acties kunnen uitvoeren. Elk van deze fiches is uniek en bevat twee verschillende acties: aan de ene kant een hoofdactie die te gebruiken is op het hoofdbord en aan de andere kant een speciale actie die te gebruiken is bij het kampvuurbord. Hierdoor is het van belang goed te bedenken welke actie je waar wilt gebruiken. Bij 1,2 of 3 spelers wordt ook het fiche met een vraagteken gebruikt. Bij dit fiche kan je zelf bepalen voor welke actie je het gebruikt.

Elke ronde doen spelers om de beurt acties door een wandelfiche te spelen. Deze fiches blijven vervolgens de rest van de ronde liggen waardoor je andere spelers blokkeert.
Bij het hoofdbord mag je een kaart pakken en een kaart spelen. Welke kaart je mag pakken is afhankelijk van het nummer dat op het fiche staat en de locatie waar het fiche gespeeld wordt. Plaats je bijvoorbeeld een fiche met nummer 3 onderaan het bord in de rechterkolom, dan moet je de derde kaart van onderen in deze kolom pakken.

Op de kaarten staan verschillende symbolen weergegeven en de punten die de kaart waard is aan het einde van het spel. Ook staat er welke symbolen je al zichtbaar in je weide moet hebben liggen om de kaart te mogen spelen. Je plaats vervolgens de kaart over een van de vereiste symbolen heen waardoor dit symbool verdwijnt en het symbool van de nieuwe kaart zichtbaar wordt. Naast dieren en planten zijn er ook landschapskaarten en ontdekkingskaarten. De landschapskaarten worden niet in je weide geplaatst maar boven een nog lege weg. Ontdekkingskaarten kunnen vervolgens over deze landschapskaarten heen geplaatst worden.
Daarnaast kan je altijd grondstofkaarten spelen om een nieuwe kolom van kaarten te starten. Deze kaarten geven je meer flexibiliteit maar zijn tegelijkertijd geen punten waard. In totaal mag je 10 kolommen hebben. Door het spelen van kaarten veranderen de symbolen in je weide constant en het is dan ook een uitdaging om te zorgen dat je weide nog genoeg variatie heeft. Gelukkig mag je altijd 2 handkaarten afleggen om een symbool wat je mist te negeren.

Het kampvuurbord biedt je de mogelijkheid om een speciale actie uit te voeren. Zo kun je bijvoorbeeld weggetjes kopen (die je in staat stellen om landschapskaarten te kunnen spelen) of kan je twee kaarten tegelijkertijd spelen. Ook bevat het kampvuurbord verscheidene gezamenlijke doelen. Aan het begin van het spel worden rond het kampvuur verschillende fiches met symbolen geplaatst. Liggen er in jouw weide twee aangrenzende symbolen die ook om het kampvuur liggen dan  mag je dit doel jezelf toe eigenen. Dit levert je extra punten op aan het einde van het spel.

Zodra alle fiches zijn gespeeld worden de fiches weer teruggenomen en begint een nieuwe ronde. Na ronde 3 worden alle kaarten afgelegd en komen er nieuwe kaarten op het hoofdbord. Ook wordt nu een van de kaartendecks vervangen door een ander deck met kaarten die lastiger zijn om te spelen maar je ook meer punten opleveren. Uiteindelijk wordt er na 6 ronden gekeken wie de meeste overwinningspunten heeft.

Wat vindt ik ervan?

Meadow is een prachtig vormgegeven spel. Elke kaart is uniek en bestaat uit een aquareltekening. In totaal bestaat het spel uit 184 kaarten met prachtig geschilderde vlinders, vogels, bloemen, roofdieren, bessen, paddenstoelen, enz. Daarnaast zit er ook nog een boekje bij waarin elke kaart wordt uitgelegd, wat voor soort dier het is bijvoorbeeld. Dit maakt dat het ook nog eens een leerzaam spel is. 
Doordat het spel zoveel verschillende soorten kaarten heeft en er daarnaast ook wisselende doelen zijn heeft Meadow een hoge herspeelbaarheid.

Het is een spel waarbij je goed vooruit moet plannen en dat maakt dat het een zeer interactieve puzzel is. Het is van groot belang dat je genoeg flexibiliteit houdt maar tegelijkertijd zijn er kaarten die meer punten opleveren maar die symbolen hebben die je bijna niet meer kan gebruiken voor nieuwe kaarten.
Doordat de symbolen continu wisselen maakt het wel dat het een spel is wat soms wat onoverzichtelijk wordt. Vooral wanneer je veel kolommen hebt met kaarten.

Wat ik ook erg leuk gedaan vindt is dat Meadow ook een soort van mini campaign heeft. Er zitten namelijk een aantal bonusenveloppen in met extra kaarten die je kan toevoegen aan het spel. Om deze enveloppen te mogen openmaken moet je in het spel bepaalde doelen zien te halen.

Meadow Downstream Uitbreiding

De uitbreiding Downstream komt met een gloednieuw speelbord, met een gemakkelijke kant voor beginners en een meer gevorderde kant voor degene die van een uitdaging houden, 70 erg mooie aquarel waterkaarten en een speciaal waterfiche.

Het speelbord bevat een rivier waarop elk van de spelers met een kajak stroomafwaarts gaat varen. Daarnaast bevat het nieuwe speelbord een extra aanbod aan kaarten met waterwezens, water grondkaarten en waterplanten.

Voor het spelen van deze kaarten gelden dezelfde regels als in het basisspel maar in tegenstelling tot de kaarten uit het basisspel kunnen deze kaarten alleen maar gepakt worden met het speciale waterfiche of het fiche met het vraagteken en geven deze kaarten je geen punten maar laten ze je kajakker een aantal vakken vooruit gaan op te rivier. Op de rivier zijn verscheidene bonussen te behalen en aan het einde van het spel krijg je nog extra punten voor je positie op deze rivier. Hoe verder je stroomafwaarts komt hoe meer punten je krijgt.

In eerste instantie twijfelde ik over de uitbreiding omdat ik bang was dat er door de extra kaarten teveel keuze zou zijn, maar dit valt gelukkig enorm mee omdat de nieuwe waterkaarten je geen directe punten geven maar vooruitgang op de rivier. Daarnaast kunnen de gewone fiches alleen gespeeld worden bij het hoofdbord en heb je voor het nieuwe bord het nieuwe waterfiche of het fiche met het vraagteken nodig.

Door de rivier voegt deze uitbreiding juist een geheel nieuwe dimensie toe aan het spel zonder het veel ingewikkelder te maken. Het geeft je andere manieren om punten te scoren en maakt dat je een keuze moet maken tussen gelijk punten scoren of zover mogelijk komen op de rivier zien te komen wat je punten aan het einde van het spel oplevert en ook verscheidene bonussen geeft. In de rivier zijn er ook splitsingen waarbij de ene route je sneller verder stroomafwaarts op de rivier leidt maar de andere route je interessante bonussen geeft. Daarnaast zijn veel van die bonussen hoger voor degene die als eerste ze bereikt wat de rivier ook een soort race creëert tussen spelers.
De uitbreiding maakt daarom dat je goed moet nadenken over of je je maximaal wilt inzetten op de rivier of juist voor zichtbare punten wilt gaan door de dieren uit het basisspel aan je weide toe te voegen. Toch wordt je door het extra fiche wel gedwongen in ieder geval wat met de rivier te doen.

Wat ik ook erg leuk gedaan vindt is dat het nieuwe bord twee verschillende rivieren aanbiedt. Een makkelijkere en een iets moeilijkere variant maar dit verhoogd te herspeelbaarheid van het spel nog meer.
Wat ik wel een nadeel van deze uitbreiding vindt is dat het veel ruimte in beslag neemt doordat je nu drie speelborden op tafel hebt. Dit maakt dat niet iedereen overal even goed bij kan.

Wil je Meadow kopen? Klik dan hier.

Laat een reactie achter

Winkelwagen
De waardering van www.meeplesbordspellen.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 359 reviews.
nl_NL