Spel uitgelicht: De zoektocht naar El Dorado met uitbreidingen

El Dorado: de Stad van het goud. Volgens de legende zou deze ergens diep in de jungle van Zuid-Amerika bestaan, maar niemand heeft deze ooit gevonden. In de zoektocht naar El Dorado ga ook jij proberen deze legendarische stad te vinden. Baan je een weg dwars door de jungle en langs gevaarlijke obstakels en hindernissen en probeer als eerste deze stad te bereiken. In deze blog geef ik een review van het basisspel en neem ik gelijk ook beide uitbreidingen, Helden & Demonen en Gevaren & Muisca, onder de loep.

 

DE ZOEKTOCHT NAAR EL DORADO

Het doel van het spel is om zo snel mogelijk met je meeple in El Dorado aan te komen. Om daar te komen moet je een route afleggen over allerlei verschillende terreintypes en langs verschillende obstakels.

De zoektocht naar El Dorado is een deckbuilding spel. Elke actie die je doet wordt bepaalt door kaarten die je vanuit je hand speelt. Elke speler heeft een eigen deck met kaarten. Aan het begin van je beurt trek je vier kaarten en die bepalen wat je kan doen in je beurt. Je speelt vervolgens alle kaarten die je wilt spelen en legt alle gespeelde kaarten op een persoonlijke aflegstapel. Vervolgens vul je je hand weer aan tot vier kaarten. Als je op een gegeven moment door je deck kaarten heen bent pak je je aflegstapel, schudt deze en trek je hier vervolgens kaarten van. Iedere speler start met drie soorten kaarten in zijn deck: kapmessen waarmee je door de jungle kan lopen, peddels waarmee je door water kan, en geld waarmee je op tegels met het geld symbool kan gaan staan.

Hoe verder je komt in het spel hoe moeilijker de terreintegels en obstakels worden. Zo heb je tegels waarbij je 3 kapmessen of bijvoorbeeld 3 peddels nodig hebt maar je komt ook obstakels tegen waar je alleen langs komt door kaarten te vernietigen (volledig uit het spel halen) of bijvoorbeeld kaarten af te leggen. Ook liggen er blokkades op het bord. Zodra deze blokkade weg is gehaald kan elke andere speler er gewoon langs. Daarom is het soms handig te wachten tot je tegenspeler deze blokkade verwijderd zodat het jou geen extra actie kost.

Aan het begin van het spel bepaal je zelf welke route je moet overbruggen. Het bord bestaat namelijk uit losse tegels die je zelf op een bepaalde manier kan neerleggen. Ook staan er in de spelregels voorbeelden van routes met verschillende moeilijkheidsgraden.

Om verder te kunnen komen is het belangrijk dat je je deck aan kaarten verbetert. Met kaarten met een geldsymbool kan je in plaats van lopen ook kaarten uit de markt te kopen. Hetzelfde geldt voor andere kaarten maar die leveren maar een halve munt op. Elke gekochte kaart leg je op je aflegstapel en dit zorgt ervoor dat je deck kaarten steeds beter wordt en je je steeds sneller kan verplaatsen. Voorbeelden van kaarten waarmee je je deck kan upgraden zijn:

  • Kaarten met meer kapmessen, peddels of geld;
  • Kaarten die je flexibeler maken omdat je mag kiezen waar je ze voor gebruikt;
  • Kaarten waarmee je extra kaarten mag trekken;

Het basisspel heeft ook een extra module waarmee je grotfiches plaatst op het bord. Elke keer als je eindigt naast een tegel met grotfiches mag je een grotfiche pakken die je dan een bonus geeft die je op elk gewenst moment kan inzetten. Deze bonussen bevatten extra geld, extra kapmessen of peddels, een actie waarmee je eenmalig over tegels mag waar andere spelers staan (normaal mag je daar niet langs), de mogelijkheid om een kaart te vernietigen of juist om een kaart niet te hoeven vernietigen.

UITBREIDING HELDEN & DEMONEN

Dit is de eerste uitbreiding van De Zoektocht naar El Dorado. Tijdens deze uitbreiding krijg je twee modules die je gelijktijdig of los van elkaar kan inzetten.
De uitbreiding geeft nieuwe terreintegels met daarop demonenvakjes, nieuwe grotfiches en nieuwe expeditiekaarten.

Demonenvakjes maken dat je je sneller kan verplaatsen. Er bevinden zich namelijk tunnels op sommige demonenvakjes waarmee je je van de ene naar de andere tunnel kan verplaatsen.. Echter wanneer je je verplaatst naar een demonenvakje dan moet je een vloekfiche trekken. Dit fiche geeft je een nadelig effect, bijvoorbeeld:

  • Een demonenkaart die  in je deck komt maar waar je niks mee kan.
  • Het moeten afleggen van kaarten.
  • Een gratis beweging voor je tegenstander

Het tweede onderdeel van de uitbreiding is de beschermdieren. Elke speler trekt aan het begin van het spel één beschermdier en stopt deze in zijn deck. Deze kaarten zijn op zichzelf niet heel sterk maar zodra je de kaart vernietigt krijg je eenmalig wel een sterke actie.

Ook bevat de uitbreiding een tegel met een heldentaveerne en heldenkaarten. Deze heldentaveerne plaats je naast de tweede terreintegel. Zodra je je poppetje op de heldentaveerne plaatst mag je een held rekruteren door van de bovenste drie heldenkaarten er één kiezen die je toevoegt aan je deck. Deze heldenkaarten zijn extra krachtige kaarten die een bijzondere eigenschap geven. 

UITBREIDING GEVAREN & MUISCA

Dit is de nieuwste uitbreiding van El Dorado. Deze uitbreiding bevat nieuwe dubbelzijdige tegels die je naast of op je tegels uit het basisspel kan plaatsen. Ook nu  weer zijn er verschillende modules en je kan zelf bepalen wat je wel en niet toevoegt aan het spel.

De eerste module bevat rivieren, meren en een watervortex met sterke stromingen. Zodra je eindigt op een tegel met een stroming ga je automatisch één tegel verder.

De volgende module bevat moerastegels met krokodillen. Om je poppetje naar een moerastegel te verplaatsen heb je een kaart nodig met dezelfde waarde als het aantal krokodillen op die tegel. Het maakt daarbij niet uit of het om een kapmes, geldstuk of peddel gaat. Daarnaast mag je zodra je op een moerastegel komt, je in dezelfde beurt niet verder verplaatsen.

De derde module betreft extra gevaarlijke tegels. Dit zijn tegels waar je wel langs mag maar waar je niet in je beurt op mag eindigen.

De vierde module zijn de Muisca kaarten. Tijdens het spel liggen er altijd twee Muisca kaarten in de markt die je ook kan kopen. Deze kaarten komen in je deck en kan je als je ze op handen krijgt spelen zoals elke andere kaart, maar je kan de kaart ook opzij leggen en daarmee de actie reserveren voor een later moment. Dit kan je doen met maximaal 2 Muisca kaarten tegelijkertijd.

De laatste module betreft de tempels. Onderweg naar El Dorado moet je langs deze tempels voor een offer, om zo artefacten te verdienen die de poort naar El Dorado openen. Je kan dus pas El Dorado bereiken als je alle artefacten die bij de tempels te verkrijgen zijn hebt verzameld.

CONCLUSIE

De zoektocht naar El Dorado is een leuk spel wat niet te lang duurt en wat makkelijk uit te leggen is aan nieuwe spelers. Bij mijn vrienden is het zowel geliefd bij degenen die van de lichtere spellen zijn alsook bij degenen waar ik juist vaak de zwaardere strategische spellen mee speel. Het spel speelt redelijk vlot en is overzichtelijk maar er zit toch nog best wel wat strategie en tactiek achter.

Ook leuk aan het spel is dat het elke keer weer anders is. Met de uitbreidingen wordt de variatie zelfs nog groter en kan je echt oneindig variëren. De modules uit beide uitbreidingen kunnen naar keuze gebruikt worden of zelfs allemaal tegelijkertijd. Leuk ook dat er voor het basisspel en de uitbreiding Helden & Demonen in de spelregels voorbeelden staan van routes die je kan maken. Dit mist helaas in de uitbreiding Gevaren & Muisca, daarentegen vindt ik het vooral leuk om zelf routes in elkaar te knutselen al is het nog best wel lastig om hiermee echt goede routes te creëren.
Deckbuilding is altijd al een van mijn favoriete spelmechanismen geweest en dat het hier gecombineerd wordt met een race vindt ik echt een leuk aspect. Enige nadeel aan het spel is dat het maar beperkte interactie heeft. Zelf stoor ik mij hier niet aan maar ik weet dat er ook mensen zijn die dit wel belangrijk vinden aan een spel.

De uitbreiding Helden & Demonen brengt het spel iets uit zijn balans. Er zijn namelijk helden die net wat sterker zijn dan anderen en ook bij de vloekfiches zit er veel verschil in hoe vervelend een fiche is, maar tegelijkertijd maakt deze uitbreiding ook dat je meer onvoorspelbaarheid en extra spanning aan het spel krijgt. Ik vindt het leuk dat er een optie bestaat om af te snijden maar dat je daarbij ook het risico loopt veel vervelende vloeken over je heen te krijgen.

De uitbreiding Gevaren & Muisca geeft je vooral veel opties om de route moeilijker te maken zonder dat er echt veel nieuwe regels toegevoegd worden. Daarnaast dwingt de module met de tempels je om niet gelijk richting het einde te racen maar een omweg te maken. Tot slot vindt ik de module met de Muisca ook erg leuk! Deze kaarten zijn duurder dan de standaard marktkaarten maar geven je wel de optie om de actie op te kaart te bewaren voor een later moment, wat ik echt een leuk aspect vindt.

Al deze tegels en alle kaarten in de markt maken wel dat het spel wel redelijk wat opzet en afbreek tijd heeft. Vooral wanneer je zelf een route in elkaar wilt zetten moet je hier wel even goed de tijd voor nemen.

Laat een reactie achter

Winkelwagen
De waardering van www.meeplesbordspellen.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 357 reviews.
nl_NL