Na veel gehoord te hebben over dit spel heb ik een tijdje geleden voor het eerst Anno 1800 gespeeld. Anno 1800 is een expertspel van 999 Games wat gebaseerd is op het gelijknamige PC spel waarin je hele economieën en steden vanaf de grond moet opbouwen. Ik hoorde pas achteraf dat dit spel gebaseerd is op een PC spel want ik denk dat ik anders wat meer mijn twijfels had gehad over het spel maar ik was aangenaam verrast. In deze blog zal ik na uitleg gegeven te hebben over het spel vertellen wat mijn mening is.
Doel van het spel
Spelers starten allemaal met een eigen eiland dat ze verder gaan ontwikkelen. Hierbij ga je steeds grotere en duurdere gebouwen en producten bouwen en bouw je scheepswerven en schepen waarmee je kan handelen en op avontuur kan gaan. Het doel van het spel is om de meeste punten te verzamelen.
Zodra een speler al zijn bevolkingskaarten heeft gespeeld, eindigt het spel en de speler met de meeste punten wint het spel.
Spelmechanismes
Het spel draait in mijn ogen vooral om resource en hand management.
Resource management
Tijdens het spel probeer je een zo goed mogelijk ‘motortje’ op te bouwen, om zo snel mogelijk aan de juiste goederen te komen en kaarten uit je handen te kunnen spelen.
Elke speler heeft een eigen spelersbordje (een thuiseiland) waarop je start met een aantal fabrieken. Bovenaan het thuiseiland zie je de wijken waar je bevolking woont. Je bevolking wordt weergegeven door bevolkingstenen in vijf verschillende kleuren:
- Groen zijn de boeren
- Blauw zijn de werkers
- Rood zijn de ambachtslieden
- Paars zijn de ingenieurs
- Turquoise zijn de investeerders
Je start het spel gelijk met 4 boeren, 3 werkers en 2 ambachtslieden. Je produceert goederen door 1 bevolkingssteen vanuit deze wijken op een van je fabrieken van de bijbehorende kleur te zetten. Elke fabriek heeft 2 werkplekken, zijn deze bezet dan kan deze fabriek niet meer produceren. De goederen die je produceert moet je gelijk gebruiken en mag je niet bewaren. Je kan hiermee nieuwe fabrieken bouwen, scheepswerven kopen of schepen kopen.
Ook start je op je thuiseiland met 1 werf, 2 handelsschepen en 1 verkenningsschip. Deze schepen geven je marine fiches waarbij je twee verschillende soorten hebt: handelsfiches waarmee je handelt met andere spelers en verkenningsfiches waarmee je nieuwe werelden ontdekt en expeditie kaarten verzamelt.
Naast het zo snel mogelijk verkrijgen van fabrieken is het ook van belang om eerst te zorgen dat je meer en de juiste bevolking krijgt. Hiervoor kan je bevolking aankopen en bevolking opwaarderen naar het volgende niveau. Echter elke keer dat je er bevolking bij krijgt moet je ook een handkaart pakken horende bij die bevolkingsgroep.
Ook door het handelen met andere spelers is er aan grondstoffen te komen. Sterker nog het is nagenoeg onmogelijk om alle fabrieken zelf te bouwen en het is dan ook slim te kijken naar waar je zelf in investeert en welke fabrieken je tegenstander al heeft en je in kan handelen. Voor het handelen gebruik je handelsfiches van je schepen. Afhankelijk van de kleur fabriek kost dit je een aantal fiches. De speler waarmee je handelt krijgt per verhandeld goed 1 goud.
Mocht je tijdens je beurt extra bevolkingsstenen nodig hebben die niet beschikbaar zijn kan je deze terugkopen door hier goud voor te betalen.
Handmanagement
Het spel is afgelopen zodra één speler zijn hele hand heeft leeg gespeeld. Hierbij start je het spel met 9 bevolkingskaarten. Echter elke keer dat je er bevolking bij krijgt (dit kan ook een effect zijn van het spelen van een kaart) moet je er weer een kaart bij pakken per bevolkingssteen. Dit betekent dat je al snel behoorlijk wat kaarten op handen hebt en het een uitdaging wordt om deze kaarten zo slim mogelijk en zo snel mogelijk te spelen.
Op deze bevolkingskaarten staan drie dingen: kosten, effecten en punten. Elke gespeelde kaart is aan het einde van het spel punten waard. Daarnaast geeft elke kaart een soort bonus die je eenmalig kunt inzetten wanneer jij dat wilt.
Ook kan je in het spel expeditie kaarten krijgen. Deze kaarten tellen niet mee voor het bepalen van wanneer het spel afgelopen is, maar geven je punten aan het einde van het spel. Op expeditie kaarten staan twee vakjes: een dier en een artefact. Deze leveren aan het einde van het spel punten op als er bevolkingsstenen van dezelfde kleur (rood, paars en turquoise) op gezet kunnen worden.
Tot slot zijn er ook nog opdrachtkaarten die open op tafel liggen. Deze opdrachtkaarten wisselen per spel en geven óf bijzondere acties gedurende het spel óf punten aan het einde van het spel.
De hoofdacties
Als je aan de beurt bent mag je één hoofdactie doen en daarnaast mag je altijd als vrije actie werkers terughalen door hier goud voor te betalen. Er zijn in totaal 9 hoofdacties.
1. Uitbouwen
Met deze actie kan je een nieuwe fabriek, een werf of een schip van het hoofd speelbord op je thuiseiland leggen (mist er natuurlijk plaats is). Je moet hierbij natuurlijk wel de bijbehorende grondstoffen betalen. Meestal probeer je vooral fabrieken te krijgen om zo goederen te kunnen produceren die je nodig hebt om kaarten uit je hand te spelen. Fabrieken moeten op land geplaatst worden en schepen in het water. Daarnaast mogen fabrieken ook over andere fabrieken heen gebouwd worden.
2. Bevolkingskaart spelen
Hierbij speel je één van je handkaarten en betaal je de bijbehorende goederen. Je mag nu gelijk het bijbehorende effect uitvoeren of dit tot later bewaren. Mocht het effect (wanneer je dit gebruikt) je nieuwe bevolkingstenen geven dan pak je ook gelijk bijbehorende bevolkingskaarten.
3. Bevolkingskaart ruilen
Je mag hierbij 3 kaarten uit je hand ruilen voor nieuwe kaarten.
4. Werkkrachten ronselen
Je mag maximaal 3 nieuwe bevolkingstenen kopen en deze in je bijbehorende wijken op je spelersbordje plaatsen (onder de wijk staat wat de kosten zijn per soort bevolking).
5. Bevolkingsstenen opwaarderen
Je kan maximaal 3 bevolkingstenen opwaarderen. Hierbij mag je ook 1 bevolkingssteen meerdere keren opwaarderen. De kosten die je betaald per opwaardering staan tussen de bevolkingswijken weergegeven.
6. Oude Werelden ontginnen
Je kan hiermee je spelersbord uitbreiden naar een groter eiland zodat je nog meer fabrieken en schepen kan plaatsen. Dit kost verkenningsfiches en de kosten zijn afhankelijk van hoe vaak je het eiland al hebt uitgebreid.
7. Nieuwe wereld verkennen
Je kan hiermee een nieuwe wereld toevoegen aan je spelersbordje die je speciale goederen geeft en die niet door middel van handel verkregen kunnen worden. Ook een nieuwe wereld betaal je met verkenningsfiches en de kosten zijn afhankelijk van of het je eerste nieuwe wereld is of al dat je al nieuwe werelden hebt.
8. Expeditiekaarten nemen
Met deze actie kan je 3 expeditiekaarten trekken en op handen nemen. Je betaald hiervoor altijd 2 verkenningsfiches.
9. Stadsfeest vieren
Met deze actie kun je alle ingezette bevolkingstenen, handelsfiches en verkenningsfiches, die op je spelersbord liggen of ernaast liggen (soms moet je betalen met bevolkingsstenen en dan leg je ze naast je spelersbord in je ‘rustgebied’) weer terug in de wijken bovenaan je thuiseiland. Ook worden er weer nieuwe marine fiches op de schepen gelegd.
Einde van het spel
Zodra een speler zijn laatste handelskaart heeft gespeeld neemt hij of zij de vuurwerktegel die een extra 7 punten waard is. Daarna wordt de ronde nog afgemaakt (zodat iedereen een gelijk aantal beurten heeft gehad) en volgt er nog 1 laatste ronde. Nu worden de punten opgeteld:
- De punten op de gespeelde bevolkingskaarten
- De velden op je expeditie kaarten die je kan vullen (dit mag bevolkingsstenen die al op fabrieken staan).
- De opdrachtkaarten die voltooid zijn
- De vuurwerktegel
- 1 punt per 3 goudfiches
- Degene met de meeste punten wint!
Mijn mening
Het was voor mij de eerste keer dat ik het spel ging spelen en we speelden het spel met z’n tweeën. Ik had voordat wij het spel gingen spelen mij helemaal verdiept in de spelregels en degene waar ik het mee speelde had het spel ook al eerder gedaan. Ik denk dat als je dit niet hebt gedaan en je het spel voor de eerste keer ziet het nogal overweldigend overkomt. Er zijn enorm veel tegels om uit te kiezen en daarnaast zijn er veel symbolen. Ik raad daarom zeker aan om wanneer je het gaat spelen vooraf een filmpje te kijken en even in de spelregels de beginnerstips te lezen die helemaal achterin staan (ja de spellenmaker heeft hier ook al rekening mee gehouden). Ook werd het mij al snel duidelijk dat het wel echt een expertspel is. Het is een spel met een lage geluksfactor en je hebt elke beurt veel keuzes die je kan maken en er zijn meerdere dingen waar je op moet letten.
Wat ik erg leuk vond aan het spel is dat het spel volledig afhankelijk is van hoe snel je door je handkaarten heen bent. Meestal focus ik mij in het begin van een spel heel erg op het krijgen van meer werkers (in dit geval bevolkingstenen) zodat je meer acties kan doen en het opzetten van een ‘motortje’ ( in dit geval door het bouwen van meer fabrieken). Echter elke keer dat je er een bevolkingssteen bij krijgt, krijg je er ook een kaart bij. Hierdoor duurt het spel in feite nog langer.
In het begin had ik echt het idee dat er geen einde ging komen aan het spel maar toen het spel eenmaal liep viel dit uiteindelijk heel erg mee en is er een echte race gaande wie als eerste zijn/haar handkaarten heeft weggespeeld. Echter betekent het snel wegspelen van je handkaarten zeker niet dat je het spel wint. Dit is ook nog afhankelijk van welke kaarten je voltooid (moeilijkere kaarten zijn meer punten waard) en daarnaast zijn er andere factoren waardoor je punten kan krijgen.
Nadeel van de grote hoeveelheid handkaarten is alleen dat je in het begin een beetje het overzicht kan kwijtraken. Je ziet niet zo snel voor welke grondstoffen je het beste fabrieken kan bouwen.
Zoals net genoemd speelden wij het spel met z’n tweeën. Ik vond het een leuk spel om gespeeld te hebben maar merkte toch dat ik wat interactie en concurrentie mistte. Nu was er beperkte interactie en concurrentie omdat er van elke fabriek genoeg tegels waren en er daarnaast beperkte handel was. Echter wanneer je het met 3 of 4 spelers doet zal dit juist wel heel erg aanwezig zijn.
Dankzij de opdrachtkaarten die elk spel weer anders zijn en je je daardoor op andere doelen richt is de herspeelbaarheid redelijk hoog. Enig nadeel is dat dit niet een spel is wat je zo even op tafel zet. Er gaat door de vele tegels toch aardig wat werk zitten in het opzetten en afbreken van het spel.