Spel uitgelicht: Verdant

Verdant is het derde spel in de reeks met de voorlopers Calico en Cascadia en is door White Goblin Games in het Nederlands vertaald. Al zijn er wat elementen in het spel die herkenbaar zijn uit de voorlopers (bijvoorbeeld de markt waar je kaarten uit kan pakken en de katten die je in je kamers kan plaatsen), Verdant is toch een goed op zichzelf staand spel geworden wat toch heel anders speelt.

Wat is het?

In Verdant ben je een plantenliefhebber en probeer je de gezelligste binnenruimte te creëren door verschillende kamers en bijbehorende planten te verzamelen en te rangschikken. Hierbij probeer je je planten zo te plaatsen dat ze de meest geschikte lichtomstandigheden krijgen en probeer je ze zo goed mogelijk te verzorgen zodat ze zo snel mogelijk groeien en je ze kan verpotten. Tot slot probeer je ook nog de kamers te decoreren met huisdieren en meubels.

Verdant

Hoe speel je het?

Iedere speler zijn ‘huis’ wordt gerepresenteerd door een raster van 3 x 5 kaarten waarin je elke beurt een kaart plaatst. Iedere speler begint het spel met een kamer en een plant en deze worden al binnen dit raster geplaatst. Vervolgens bouw je van daaruit het raster verder op waarbij je het raster vult met een ‘dampatroon’ van om en om een plant en een kamer. In totaal heb je dus 13 beurten om het perfecte huis te creëren.

Tussen de spelers in bevindt zich de markt die bestaat uit vier kolommen waarbij elke kolom bestaat uit een kamerkaart, een plantenkaart en een fiche met of een voorwerp (meubel of huisdier) of een plantenverzorgingsmiddel.
Er zijn in totaal vijf verschillende soorten planten. Op een plantenkaart staat wat de naam van de plant is, welke plantensoort het is, wat de juiste belichting voor de plant is en wat de groenvoorwaarde van de plant is met daaronder het aantal punten wat je krijgt als je de plant verpot hebt.
Ook zijn er verschillende kamerkaarten waarbij elke kamer een andere kleur heeft. Op de kamerkaart is ruimte om een voorwerp te plaatsen en staat welke planten punten opleveren wanneer deze aangrenzend aan de kamer liggen. Daarnaast toont de kaart door middel van een lichtsymbool op elke zijde van de kaart aan wat de belichting is aan elke kant van de kamer: schaduw, halfschaduw en volle zon.

Als je aan de beurt bent pak je uit één kolom een plant of een kamer en het fiche. De kaart die niet gepakt wordt leg je een duimfiche op en vervolgens wordt de markt weer aangevuld.
Nu plaats je de gepakte kaart in je raster waarbij je de kaart zo probeert neer te leggen dat het lichtsymbool op de plantenkaart overeenkomt met de aangrenzende kamerkaart. Als dit het geval is mag je een groenfiche (dit representeert de groei van de plant) op de kaart leggen. Zodra er net zoveel groenfiches op de kaart liggen als de voorwaarde zoals vermeld op de kaart, is de kaart voltooid en mag je ‘m verpotten. In eerste instantie mag je een pot pakken die aan het einde van het spel extra punten op levert maar er zijn maar een paar van deze ‘bonuspotten’ en daarna worden er gewone bloempotten gebruikt die geen extra punten geven.

Het fiche dat je gepakt hebt is ofwel een verzorgingsfiche ofwel een voorwerp. Voorwerpen zijn er in de kleuren van de kamers en bedoeling is dat je deze op de kamers plaatst. Idealiter probeer je hierbij de juiste kleur op de juiste kamer te plaatsen (want dit verdubbelt het aantal punten dat je krijgt voor die kamer) maar je mag ook voorwerpen van een andere kleur op een kamer plaatsen. Je probeert namelijk ook aan het einde van het spel een verzameling te hebben van zoveel mogelijk unieke voorwerpen.

Zoals net vermeld zijn er naast de voorwerpen ook verzorgingsfiches. Deze fiches helpen je om de planten sneller te laten groeien en daarmee dus de planten sneller te kunnen voltooien en verpotten. Zodra je ze gebruikt hebt gaan ze uit het spel. Zo zijn er drie soorten verzorgingsfiches:

  • Mest: Plaats drie 3 groenfiches op 1 plant
  • Handschep: Leg 1 groenfiche op maximaal 3 verschillende planten
  • Gieter: Kies 1 kamer en leg 1 groenfiche op elke plant die aan deze kamer grenst.

Je mag er ook altijd voor kiezen om een fiche niet gelijk te gebruiken maar te bewaren, maar dit kan maar voor één fiche.
Duimfiches worden elke keer op kaarten geplaatst die overblijven in de markt. Zodra je een kaart pakt waar duimfiches op liggen krijg je deze fiches. Deze fiches geven je extra flexibiliteit gedurende het spel. Je kan namelijk om elk moment 2 duimfiches inleveren om kaarten om te wisselen, een kaart en een fiche te pakken die niet in dezelfde kolom liggen of een groenfiche te geven aan één plant. Je mag gedurende het spel maximaal 5 duimfiches bewaren.

Het spel eindigt zodra alle spelers een 3 x 5 rooster voor zich hebben liggen. De spelers krijgen nu punten voor voltooide planten, punten voor planten die matchen met de kamer waar ze naast liggen (deze punten worden verdubbelt als er een voorwerp op de kamerkaart ligt met dezelfde kleur), punten voor als je alle kamers en/of alle plantensoorten hebt, punten voor hoeveel verschillende voorwerpen je hebt geplaatst en punten voor resterende plantenfiches. Degene met de hoogste score wint.

Wanneer je het spel nog iets complexer wilt maken kan je ook nog scorekaarten toevoegen. Je voegt dan een scorekaart toe voor de planten, voor de kamers en voor de fiches.

Wat vindt ik ervan?

Het spel is thematisch erg leuk gedaan. Het klopt allemaal en ik vindt het leuk dat je ook echt probeert rekening te houden met de ideale belichting van je plant zodat de planten sneller groeien. Ik denk dan ook dat als je een planten-liefhebber bent dit spel je zeker zal aanspreken.
Daarnaast vindt ik de illustraties van de 60 unieke plantenkaarten erg mooi. Wat ook erg leuk gedaan is, is dat er op elke kaart een korte informatieve tekst staat over deze specifieke plant.

Ik ontkom er in deze review niet aan om Verdant te vergelijken met de voorloper Cascadia. Waar Cascadia echte houten dierenfiches gebruikt, heb je bij Verdant kartonnen fiches. In Verdant is ervoor gekozen om de groenfiches van hout te maken, maar persoonlijk had ik liever gehad dat de voorwerpen en verzorgingsfiches van hout waren geweest.

De spelregels zijn vrij eenvoudig en je hebt het spel dan ook snel uitgelegd aan nieuwe spelers. Er is ook een spelershulpkaart voor de wat moeilijkere regels. Het basisspel is wel al een stapje moeilijker dan Cascadia maar nog wel redelijk overzichtelijk. Wil je het nog moeilijker maken dan kan je nog de extra scorekaarten toevoegen. Deze kaarten maken dat het spel nog wat strategischer wordt.

In Verdant zijn er heel veel mogelijkheden om punten te verdienen. Je zult tijdens het spel keuzes moeten maken. Ga je bijvoorbeeld voor planten die heel lang duren voordat je ze kan verpotten maar die je meer punten opleveren of ga je voor planten die je snel moet verpotten zodat je de pot met de meeste punten kan pakken? Hiermee is Verdant een mix tussen tactisch en geluk. Ook al kan je het spel deels beïnvloeden door het gebruik van duimfiches je bent nog steeds afhankelijk van de kaarten en fiches die in de markt komen te liggen.

In Verdant ben je vooral bezig met je eigen puzzel en de interactie tussen de spelers vindt dan ook vooral plaats bij de markt en bij de potten. Niks is zo frustrerend dan wanneer jij een bepaalde kaart wilt en die wordt net voor je neus weggepakt door je tegenspeler. Dit betekent alleen ook dat je alleen maar op korte termijn vooruit kan plannen want je weet niet welke kaarten en fiches beschikbaar zijn wanneer het jouw beurt is.

Ik heb het spel intussen nu 3 keer kunnen spelen. Waarbij één keer solo. Ook solo is dit een leuke puzzel om te doen die tevens niet al te lang duurt. Wel viel het mij op dat de regels niet helemaal duidelijk waren voor wat betreft het solospel: Bij het klaarleggen van het spel leg je 4 betonnen bloempotten boven elke kolom in de markt en daarna maak je een stapel met de resterende bloempotten zoals in de spelregels genoemd staat. Hier kwam ik niet helemaal uit en dit heb ik dan ook online opgezocht.

Al met al vindt ik het een erg leuk spel om te spelen. Het is een leuke puzzel die niet te lang duurt en die je in moeilijkheid kan upgraden. Zoals gezegd heb ik het nu meerdere keren gespeeld en ik heb ook ontdekt dat geen enkel spel hetzelfde is.

Laat een reactie achter

Winkelwagen
De waardering van www.meeplesbordspellen.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 353 reviews.
nl_NL