Gratis spelletjes spelen

Over hoe jij jouw bordspel vindt!

Deze week gaat het over de kosten van spelletjes spelen. De kop “gratis spelletjes spelen” is misschien een beetje overdreven, maar heb je je weleens gerealiseerd dat een bordspel eigenlijk weinig kost als je het afzet tegen heel veel andere dingen die je in dezelfde tijd kan doen? Dus eigenlijk gaat het niet om wat een spel kost, maar om dat je het spel koopt dat je echt vaak en veel gaat spelen.

Je zou er ook het ook anders kunnen bekijken. Veel van jullie zullen vast ergens in huis die kast hebben waar allemaal spelletjes in liggen die je ooit gekregen hebt of nog hebt van vroeger. Heb je ze allemaal al gespeeld? Is het de moeite waard ze te bewaren? Of wordt het tijd voor iets anders. Want deze spelletjes kun je nu natuurlijk gratis spelen, maar uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat een spel zo leuk is dat je het maar wil blijven spelen. Natuurlijk kan de verkoop van deze spellen je wel helpen aan “gratis” nieuwe spellen.

Wellicht heb je ook weleens die bordspelspeler gezien die een kast of kasten vol spellen heeft. Dit is niet de weg naar “gratis spelletjes spelen”. Vanuit mijn omgeving weet ik dat dit niet een hele goedkope hobby is, maar dat mag natuurlijk ook als het een hobby is. Toch hebben ook veel van de mensen die wij kennen met kasten vol spelletjes hun favorieten die ontelbaar keren gespeeld zijn en daarmee je dus nagenoeg gratis een zeer leuke tijdsbesteding bezorgen.

Het belangrijkste is dus een keuze maken voor een spel dat je echt vaak gaat spelen. Daar kunnen wij je natuurlijk bij helpen, maar je kunt zelf ook al heel veel doen. Want spellen worden natuurlijk gemaakt om jouw aan te spreken als het spel wat voor je is. We nemen je in deze blog mee hoe je nou voor jezelf, je vrienden of als cadeau een spel kunt kiezen dat daarna helemaal stuk gespeeld gaat worden. Vanzelfsprekend moet je degene voor wie het is wel een beetje kennen, dus koop nooit iets willekeurigs. De kans is dan groot dat het echt niet in de smaak valt.

Het stappenplan en de valkuilen

Een stappenplan brengt je al snel op de plek waar je moet zijn. Daarbij laat ik de logische stappen als taal even achterwege. Na de belangrijkste stappen ga ik in op de grootste valkuilen.

Stap 1 – Aantal spelers waar het spel echt geschikt voor is

Denk goed na met hoeveel mensen je gaat spelen en controleer of dit spel leuk is met dat aantal. Zoals ik eerder in de blog over spellen met 2 personen schreef is het aantal spelers op de doos wat mogelijk is, niet waar je het spel het beste mee kan spelen. Op onze website staat dit zoveel mogelijk bij het spel aangegeven met “best with”. In het algemeen zijn er 3 categorieën te onderscheiden wat betreft het aantal spelers. Het spel is het meest geschikt voor 2, het spel speelt het best met 3-4/5 spelers of het spel speelt het best met veel spelers. Keer op keer is bijvoorbeeld een spel wat met 1-6 spelers kan, maar het leukst is met 2. Dus beter laat je deze liggen als je voor een groter gezin een spel zoekt. Veel spellen zijn geschikt voor 3-4/5, afhankelijk van de maximale aantal spelers. Een bekend voorbeeld is Catan. Maar let ook hier goed op, soms duurt een spel erg lang met een vierde of vijfde speler erbij, sommige uitgevers kiezen er daarom zelfs voor om de tijd per speler op de doos te vermelden. Spellen die met 6+ spelers optimaal zijn, zijn vrij zeldzaam. Dat is ook wel logisch omdat de groep die met 6+ mensen spellen speelt niet zo groot is en het snel heel lang duurt voor je weer aan de beurt bent. In deze categorie zit je daardoor veel in de partyspellen en spellen die daarop lijken. Bekende spellen zijn DobbleCodenames en Weerwolven. Dan is er nog de categorie die eigenlijk met alle aantallen goed is. Maar die categorie is wel weer wat anders mee. Deze spellen krijgen vaak namelijk een hele andere tendens als het met 3 of meer spelers speelt ten opzichte van het spelen met één tegen één. Ik heb daarbij mooie ervaringen met bijvoorbeeld Splendor en Everdell. Dit zijn spellen waarbij de tactiek in een spel met 2 spelers nagenoeg onbruikbaar is het spelen met 3 of meer spelers. In bijvoorbeeld Everdell wordt daarvoor ook het bord enigszins aangepast. Dit is iets wat wel bij meer spellen gebeurd, maar vaak helpt dit niet om het spel echt te optimaliseren.
Heel kort zou je het volgende kunnen stellen: Kies een spel met zo weinig mogelijk opties qua aantal spelers, een spel voor 2 als het om 2 spelers gaat. Een spel voor 2-3 of 3-4 als je meestal met 3 speelt. Een spel met wat niet met 2 kan als je met 4 mensen speelt.

Stap 2 – Belang van het thema, of kies jij juist voor de abstracte spellen?

Wellicht niet direct de tweede stap die je zou verwachten is het thema. Het thema is ontzettend belangrijk om te zorgen voor de leukste spelervaring. Is het nu leuker om bij Isle of Cats de plek voor de katten in een patroontje te puzzelen of bij Ubongo met eenzelfde soort trucje te doen met alleen kleuren? Het is dus belangrijk om als eerste een keuze te maken tussen iets abstracts of iets thematisch. Als je echt van puzzelen houd dan is Clever veel leuker dan eenzelfde soort roll & write in de vorm van een pinballtafel zoals Super Skill Pinball 4 Cade of een Dinopark zoals Welcome to Dino World of  de Dinosaur Island Rawr ’n Write veel leuker. De één gaat er helemaal in op, de ander word er alleen maar door afgeleid. De reden dat je het spel morgen weer wil spelen zal waarschijnlijk in één van deze twee bronnen liggen. Was het spel zo leuk vanwege die prachtige monsters die eigenschappen hadden die goed bij hun uiterlijk en wapens pasten? Of was het spelletje zo leuk omdat je precies dat 7 kaarten kon combineren en op de juiste manier kon spelen zodat je heel veel punten scoorde? De doos kan je vaak helpen om je hier een gevoel bij te geven of inzicht in te verschaffen. De meeste dozen zijn zo ontworpen dat ze je een vergelijkbaar gevoel geven als het spel.

Stap 3 – De regels – over voorbereidingstijd bij het spelen en daarvoor

De regels zijn de volgende belangrijke en ook gelijk de lastigste. Hoe kom je erachter of de regels passen bij jou of degene die je het wil geven? Let op, de regels bepalen lang niet altijd de complexiteit van het spel maar vaak wel de band die mensen met een spel hebben. Regels bepalen echter vaak wel de voorbereidingstijd en diepgang van het spel, ze bepalen echter lang niet altijd de complexiteit en uitdaging. Een spel als Qwixx heeft weinig regels en is aan iedereen in een minuut of twee uit te leggen. El dorado is in beginsel bijna net zo eenvoudig, maar met de regels doornemen en begrijpen ben je toch al snel een kwartier tot een half uur bezig. Voor spellen als ArnakGaia Project en Root kan dit snel oplopen tot meer dan een half uur of soms zelfs een uur. Een belangrijke factor daarin is de ervaring en kennis van terminologie van de overige spelers. Speel je een spel graag vaker met dezelfde groep dan is het een aanrader om hier de tijd voor te nemen. Speel je vaak met verschillende mensen dan is het handig een spel te kiezen wat je snel uit kan leggen. In alle gevallen is het een aanrader het spel kort ervoor even met jezelf te spelen. Er zijn een aantal manieren om erachter te komen of de regels overzichtelijk dan wel eenvoudig zijn. Je zou kunnen beginnen met het lezen van de tekst op de doos of internetsite of de verkoper kunnen vragen. Als je vanuit de regels de indruk hebt dat je begrijpt wat je in het spel moet doen zullen de regels over het algemeen niet veel meer energie vergen dan dat. Is de tekst of de verkoper niet in staat in een korte uitleg je de regels uit te leggen? Ga er dan maar vanuit dat je er zelf ook even voor moet gaan zitten om ze je eigen te maken. Als je dat geen probleem vind dan is dit een pluspunt, want hoe raar het ook klinkt, je bouwt tijdens het doorgronden van de regels toch een soort band op met je spel. Je leert het spel immers echt kennen. Een andere manier om de regels en direct ook de complexiteit en nog heel veel meer over spel te weten te komen is YouTube. Een filmpje opzoeken en lekker kijken. De eerste indicatie van de hoeveel regels een spel heeft is al de lengte van een filmpje, sommige filmpje duren 3 minuten en sommigen 45. Gebruik dit ook voornamelijk als verificatie of om een keuze te maken uit je laatste 3 opties bijvoorbeeld.

Stap 4 – Strategie versus geluk – gelijke kansen om te winnen

Dan is er nog één om echt niet te vergeten. Naast dat het belangrijk is voor de groep dat het aantal spelers past bij het spel is het ook net zo belangrijk dat de mate van strategie en geluk passen bij de groep. Strategie is voor een bordspel het best te kenmerken als een combinatie van de mate waarin vooruitdenken, aanpassen aan veranderende factoren en inschatten van kansen bepaald wie er wint. Geluk is hier een soort van tegenovergestelde van en is voor een bordspel eigenlijk dat vooruitdenken weinig toevoegt, veranderende omstandigheden meer onderdeel van het spel zijn dan een risico dat je strategie niet werkt en de kansen nauwelijks in te schatten zijn. Waarschijnlijk kun je al inschatten dat de meeste bordspellen hier tussenin zitten. Maar er zijn wel veel die echt extreem naar één van de kanten neigen. Een spel als keer op keer is heeft een hoge geluksfactor. Het is maar net hoe de dobbelstenen vallen of je in staat bent te behalen wat je graag zou willen. Er zit wel wat strategie in, maar de strategie zal niet snel de overheersende hand hebben. In een spel als Clever wordt de geluksfactor al weer flink minder omdat je hier met de juiste combinaties heel veel extra punten kunt scoren. Het inschatten van kansen en het creëren van een goede lange termijn strategie zal dus nagenoeg altijd een voorsprong opleveren ten opzichte van iemand die dat niet lukt. Een spel als Tiny Towns doet hier nog een schepje bovenop. Zet je in een van je beginbeurten een blokje of huisje onhandig neer dan kan dat in je laatste beurten je ontzettend belemmeren. Geluk wordt hier eigenlijk beperkt tot het pech. Pech is daarbij meestal het gevolg dat je een verkeerde strategische inschatting maakt. Een tegenspeler in zo’n spel die niet echt strategisch speelt maakt zo’n spel daardoor ook snel minder leuk. Voor de ene omdat hij eigenlijk niet kan winnen, voor de ander omdat een deel van de strategie uitzetten ook en inschatten is van wat de ander gaat doen. Hoe je weet wat je moet kiezen vraagt een beetje van je kennis van de andere spelers. Er is echter wel een soort veilige logisch weg. Als eerste kun je kijken naar leeftijd. Speel je met grote leeftijdverschillen, ouder met kinderen van 12 en 8, kies dan altijd voor een spel waarbij vooruitdenken geen nut heeft en geluk een belangrijke rol speelt. Als de 8 jarige zomaar wat doet en één van de ouders probeert heel strategisch een keuze te maken zal het verschil in uitkomst zeer beperkt zijn. Een spel als Qwixx of Carcassonne leidt hierdoor vaak tot minimale verschillen in de eindscore. Een andere inschatting is te maken aan de hand van het denkniveau van de verschillende spelers. Is dit een beetje hetzelfde, bijvoorbeeld met je klasgenoten in Havo 4 of je medestudenten op de universiteit dan heb je de keuze om een flink strategisch spel te kiezen zoals Spirit Island of Gaia Project waar we deze blog over schreven. Ben je met allemaal 10 jarigen dan geldt eigenlijk ditzelfde. Het wordt lastiger als de een niet goed is in vooruit denken en de ander heel goed. Dan is het handig om weer terug te vallen op spellen die de impact van strategische beslissingen beperken tot 1 of 2 beurten. Kom je er helemaal niet uit of wil je wel iets meer strategie maar schat je in dat dit niet passend is voor de samenstelling van je groep? Dan zijn er altijd nog de coöperatieve spellen zoals Pandemic, Cahoots, escape room spellen en nog veel meer. Sommige spellen lenen zich er ook prima voor om een aantal belangrijke strategisch keuzes open te delen. Dat kan een oplossing zijn om een groot verschil te overbruggen. In Khora is het nagenoeg onmogelijk om zonder een aantal upgrades in het leger te winnen. In Khora is bijna alle spelmateriaal zichtbaar voor andere spelers, het is dan makkelijk om even te aan te geven dat het nu echt wel handig is om een bepaalde upgrade te doen. Omdat veel strategisch spellen mede strategisch zijn omdat je bijna alles open speelt zodat je kan zien wat de ander doet, is dit in veel gevallen een best wel goede oplossing.

De valkuilen bij het zoeken

Dan de valkuilen, misschien nog wel belangrijker dan de vier voorgaande punten. Dit zijn over het algemeen de punten waar je je vooral niet door moet laten leiden.

1. Het merk

In de winkel gebeurd het regelmatig dat iemand vraagt naar een specifiek merk zoals 999games. Maar ook 999games geeft net als White Goblin Games en Geronimo games een weide range aan spellen uit. Er dus geen reden om op het merk van een spel te letten, de kans dat dit je een minder leuk spel oplevert is groter dan de kans dat je het spel gaat vinden dat echt bij je past. Dus dat ene spel van een merk als Happy Meeple Games wat je niet kent maar wel heel erg aanspreekt wat voldoet aan je criteria naar aanleiding van de eerdere punten moet je dus gewoon meenemen.

2. De prijs

Hoewel dit voor veel mensen een ding is, ten slotte is € 59,99 best veel en € 39,99 of € 29,99 toch best wel veel minder. Het zijn ten slotte beide bordspellen en daar zit je niet verkeerd. Je bent alleen op zoek naar het spel dat je altijd wil doen met iedereen en heel vaak. Die € 20 of € 30 euro moet je dus echt heel beperkt mee laten wegen. Andersom is het ook zo dat het duurdere spel misschien veel minder goed bij je past dan het goedkope. Koop dan gewoon die goedkope, dat zegt niks over hoe goed het spel bij jou past. Het zegt enkel iets over de kosten die gemaakt moeten worden om het spel op de plek te krijgen waar jij het ziet.

3. De grote van de doos

De omvang van de doos is ook een leuke. Nog steeds gebruiken veel uitgevers, soms onder druk van de makers van een spel, een formaat doos voor de uitstraling en niet voor de inhoud. Sommige spellen zitten in een 7 wonders duel formaat doos en zouden in een Qwixx formaat doosje kunnen. Andersom kan natuurlijk niet, maar het spel Hot Potato van Jolly Dutch zit wel heel mooi strak in een heel klein doosje. Het is lastig om veel vergelijkingen te maken omdat spellen zoveel van elkaar verschillen. Het is belangrijk om te weten dat de prijs van een spel vaak in de componenten zit en het belangrijkste van een leuk spel is dat het bij je past. Een grotere doos gaat hier niet aan bijdragen.

4. Het spel kennen

Bekendheid is een belangrijke reden voor veel mensen om een bepaald spel te kiezen. Heel begrijpelijk omdat je dan weet wat je krijgt, iets wat in het algemeen bij mensen de voorkeur heeft. De meeste mensen zullen kiezen voor het onbekende, maar vaak geeft dit niet de grootste kans op de beste uitkomst. Bij de keuze voor een spel is dit niet anders. Wil je het graag spelen voordat je het koopt dan zijn er altijd lokale spellenclubs, winkels waar je kunt spelen of lokale speluitleen initiatieven zoals Ga een spelen hier in Dronten. Twijfel je bij de aankoop? Vraag dan aan de winkelier of hij een demo heeft of vraag in je omgeving of iemand het spel heeft. Of zoals ook bij de regels aangegeven, gebruik YouTube om andere het te zien spelen.

Dus wil jij het spel dat echt bij past?

Volg dan de volgende stappen en let niet op het merk, de prijs, de grote van de doos en laat je niet leiden door het onbekende.
 

Met hoeveel mensen speel je?

2 -> kies een spel speciaal voor 2 spelers
3/4 -> kies een spel dat alleen met 3 of 4 spelers kan
5/6 -> kies een spel wat ook met meer spelers kan dan je het wil spelen en niet met 2 of 3 kan
7+ -> de partyspellenafdeling is waar je moet zijn
 

Welk thema spreekt je aan?

Abstract of thematisch? 
Welke rol speelt het thema in het spel?
Spreekt de doos (voor en achterkant jouw) je aan?
 

Hoe uitgebreid en complex zijn de regels? (Tijd voor uitleg)

Snel spelen met verschillende groepen -> korte simpele regels (<5 min)
Vaak spelen met dezelfde groep snel spelen-> geeft ruimte voor langere uitgebreidere regels (5-15min)
Vaak spelen met dezelfde groep een hele avond/dag -> langere spelregels zijn prima (15-30min)
Eerste avond uitleg en oefenen -> complexe lange spelregels (30-90 min)
Ervaren spelers -> langere en complexere regels zijn makkelijker uit te leggen

Tip: bereid je voor door het spel alleen te spelen zodat je het makkelijk uit kan leggen
Tip: vraag medespelers om vooraf een de regels te lezen of het spel op YouTube te bekijken


Hoe divers is je groep? (Strategie vs geluk)

De spelers in de groep verschillen qua gevoel voor vooruitkijken en inzicht -> Kies voor een spel waar geluk een grotere rol speelt
De speler hebben een vergelijkbaar inzicht en gevoel voor vooruitkijken -> Beperk de geluksfactor
Wil je elkaar graag helpen? -> Kies dan voor een coöperatief spel


Tot slot

Dat is hoe wij op hoofdlijnen jouw helpen een goede keuze te maken voor je volgende spel dat je zo vaak gaat spelen dat het eigenlijk gewoon gratis is. Heb jij nog waardevolle tips voor ons? Of heb je gewoon een vraag welke spel nu bij jou past op basis van bovenstaande kenmerken? Geef hieronder dan je reactie.

Bonustip: Wist je dat er een grote tweedehands markt is voor bordspellen? Zoek je iets goedkoper en hoeft het niet per sé nieuw te zijn of heb je allemaal spellen die eigenlijk niet  (meer) bij je passen? Kijk dan een op bijvoorbeeld de Facebook Bordspel Koop, Ruil & Verkoop of Bordspel Vraag & Aanbod.

Laat een reactie achter

Winkelwagen
De waardering van www.meeplesbordspellen.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 353 reviews.
nl_NL