Terra Mystica is een bordspel dat al jaren hoog scoort. Gaia Project is de opvolger van Terra Mystica die qua spelmechaniek grotendeels hetzelfde is maar ook een aantal verbeteringen introduceert en zorgt voor ‘nog’ meer variatie. Maar ook als je Terra Mystica niet kent is het spel een aanrader als je van expert spellen houdt want het is een spel wat je niet zomaar even aan iedereen uitlegt en overduidelijk een leercurve heeft. Toch ben ik zelf enorm fan van dit spel geworden. Maar wat maakt dit spel voor mij zo bijzonder?
Waar gaat het spel over?
Het spel speelt zich af in de ruimte, waarbij iedereen een bepaald buitenaards volk speelt. Elk volk heeft andere karakter eigenschappen en vraagt om een andere manier van spelen. Er zijn in totaal 12 verschillende volken om uit te kiezen dus keuze genoeg. Elk volk heeft een eigen speelbord waarop je gebouwen staan en je je grondstoffen bijhoudt.
Een groot gedeelte van het spel speelt zich af op het ruimtebord dat modulair is en zo elk spel weer anders is. Op dit bord maak je planeten leefbaar voor jouw volk (elk volk heeft een voorkeur voor een bepaald type planeet), hier plaats je vervolgens gebouwen op en deze upgrade je gedurende het spel naar andere gebouwen. Elk gebouw heeft zo zijn eigen sterkte en met elk gebouw speel je weer andere inkomsten en bonussen vrij. Zodra jij gebouwen hebt gebouwd die in totaal een krachtwaarde van zeven hebben, dan mag je deze verbinden d.m.v. het plaatsen van satellieten. Dit heet het vormen van een alliantie en met deze actie mag je vervolgens een bonustegel pakken die je punten geeft en vaak ook nog een extra bonus.
Ook is er nog een technologiebord met verschillende sporen die je kortingen geven op bepaalde acties of inkomsten geven aan het begin van elke ronde. Hoe verder je komt op dit bord hoe meer punten je krijgt aan het eind van het spel.
Wat moet je doen om te winnen?
In het spel draait het uiteindelijk om het krijgen van de meeste punten maar deze punten kunnen op veel verschillende manieren behaalt worden. Zo zijn er ronde doelen, einddoelen, bonustegels die je punten geven en bij bepaalde gebouwen krijg je ook nog technologietegels die je punten kunnen geven.
Het meest lastige is dat je vaak een keuze moet maken in of het verkrijgen van zoveel mogelijk inkomsten of het verkrijgen van punten en het balanceren tussen die twee is dan ook het lastigste van dit spel.
Het spel bevat ook een solo variant. De solo variant speelt goed en je kunt zelfs spelen tegen verschillende volken.
Conclusie
Samengevat is Gaia Project duidelijk een wat zwaarder spel dat wat langer duurt en een leercurve heeft maar als je daar juist naar op zoek bent is dit spel zeker een aanrader. Het spel ziet er mooi uit en biedt veel variatie. Elk volk vraagt om een andere manier van spelen en er zijn veel verschillende manieren om punten te behalen. Grootste uitdaging in dit spel is het balanceren tussen het zo goed mogelijk opbouwen van een ‘engine’ voor het krijgen van zoveel mogelijk grondstoffen en het behalen van zoveel mogelijk punten.