Dune imperium uitgelicht

Dune

Een van de dingen die ik regelmatig doe is de spellenavond bezoeken. Zelf organiseren de lokale spellenavond in Dronten met een aantal spellenfanaten uit Dronten. Deze week bezocht ik de spellenavond in Swifterbant weer eens. Daar speelde ik Dune Imperium. Een spel dat al eerder mijn interesse had gewekt. Dat het spel gebaseerd is op Dune hield me echter enigszins tegen. Ik ben meestal wat terughoudend als thema’s mij niet direct aanspreken omdat dit een belangrijk onderdeel is van de spelbeleving. Dit lees je ook terug in mijn blog over hoe je bepaald welk spel je kiest. Een spellenavond is echter een leuk moment om zo’n spel toch te spelen. Deze blog schrijf ik onderandere vanuit enthousiasme.

Wat voor spel is het?

In Dune Imperium is gekozen voor een vrij veel voorkomende combinatie van de mechanismen worker placement en deckbuilding. De combinatie van deze twee elementen kan op verschillende manieren. Dat de kaarten beïnvloeden op welke plekken je kan staan op verschillende manieren was erg goed vorm gegeven. Ook het thema was daarin elke doorslaggevend waarom een bepaalde kaart op een bepaalde manier het spel beïnvloed.

Naast de kaarten zijn er ook verschillende grondstoffen nodig. Dit was een belangrijk aspect om rekening mee te houden, maar het was niet overheersende. De focus lag op het maken van het deck en combineren van de keuzes met je werker.

Alleen daarmee is het al een erg leuk spel. Dat daarnaast ook nog elke ronde wordt afgesloten met een soort vechtscene voelde een beetje als slagroom op de taart.

De samenhang tussen deze vier mechanismen was zo smooth en tegelijk belangrijk dat je er een hele goede balans was tussen enerzijds diepgang en complexiteit en anderzijds de tijd die een beurt kost. Overigens is dat ook terug te zien in de score 3/5 op BoardGameGeek. Het is echt duidelijk een spel waar je even serieus voor moet gaan zitten maar wat echt wel toegankelijker is dan veel vergelijkbare spellen met een stevig thema en combinatie van deze verschillende mechanismen.

Het thema

Zoals ik al zei is Dune niet direct een thema op basis waarvan ik het spel zou kiezen. Dus hier moet ik een beetje uit de gesprekken putten tijdens het spelen. Misschien nog wel belangrijker, degene van wie het spel was is wel een fan van Dune. We speelden daarom ook met de Deluxe versie. Naast een fan van Dune is hij ook een serieuze bordspelspeler en -verzamelaar. Dat maakt het voor mij al dat ik durf te zeggen dat dit een spel is voor echte Dune fans. Tijdens het spel kon ik ook wel echt merken dat het ergens over ging. Karakters, omgeving, facties, het was allemaal heel erg specifiek en belangrijk in het spel. Doordat het spel dus niet heel complex is zou ik dit spel voor elke Dune liefhebber aanraden. Het is wel iets ingewikkelder dan de meest mensen verwachten als ze bijvoorbeeld Catan of Carcassonne spelen, als je echter echt fan bent zal het thema je makkelijk helpen het spel te doorgronden. Als je een vriendengroep hebt die fan is van Dune en je speelt eigenlijk nooit bordspellen dan is dit het moment om te beginnen.

Evenwichtigheid en spanning

Als afsluiting mijn soort van eindoordeel. Dit is een spel wat je zeker op je lijst moet zetten als je een iets uitgebreidere spellencollectie hebt. Als dit jouw thema is dan is het een must voor in je collectie. Doorslaggevend voor mij is het evenwicht. De verschillende componenten en mechanismen in het spel zijn zo goed uitgebalanceerd dat het continue op verschillende plekken aandacht vraagt en niks overheersend wordt tijdens het spel. Dat betekent ook veel ruimte voor een alternatieve route naar de overwinning, mits je ook op andere vlakken wel zorgt dat je er aandacht voor hebt en iets mee doet. Heel praktisch kun je kiezen om te sparen voor een goede kaart of goede kaarten wat je een voorsprong geeft. Je moet alleen wel rekening mee houden dat één van je werkers misschien nu op dat ene veld kan wat essentieel is om de volgende beurt hetgeen te kunnen doen wat je wilt. Ondertussen moet je deze of volgende beurt wel iets doen om je leger aan te vullen zodat je ook zo nu en dan met het gevecht mee kan doen. Je kunt dus nooit vol gas op veel hele goeie kaarten of vol gas op grondstoffen gaan omdat het je dan beperkt in het verdere spel.

Daarmee kom ik gelijk op het onderdeel spanning. Het maken en beperken van keuzes in het spel gecombineerd met een leuke strategisch opbouw in de beurten zorgt voor een flinke spanning. Dit loopt gedurende het spel langzaam op. Doordat je niet elke beurt alles kan doen moet je kiezen, maar moet je ook zorgen dat je een aantal dingen opbouwt om richting het eind een paar extra punten te scoren. Uiteindelijk wint degene die de juiste balans kan vinden tussen tijdens het spel punten verzamelen en op het eind een krachtige combo weet te maken om de laatste winnende punten te scoren. Dat het spel draait om wie het eerst 10 punten heeft, ja echt maar 10, maakt het nog spannender.

Laat een reactie achter

Winkelwagen
De waardering van www.meeplesbordspellen.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 353 reviews.
nl_NL