Een tijd geleden heb ik een blog geschreven over bordspellen terminologie. Hierin heb ik de term ‘detective spellen’ niet genoemd maar eigenlijk vallen deze spellen onder de groep denkspellen. Maar wat is nou precies een detective spel? Er zijn veel verschillende soorten detective spellen maar ze hebben allemaal één ding gemeen: Je krijgt altijd een zaak die je moet zien op te lossen. Denk hierbij aan een moord, een verdwijning of een vermissing. Veel detective spellen zijn coöperatief waardoor je ze gezamenlijk kan spelen maar vaak ook solo.
Als jij het leuk vindt om mysteries op te lossen en je het leuk vindt om door middel van deductie een spel op te lossen dan zijn dit misschien jouw soort spellen. In deze blog zal ik een aantal detective spellen onder de loep nemen, waarbij het niveau van de detective spellen varieert van 8+ tot gevorderd en het soort spel varieert van party spel tot hersenkraker.
Micro Macro
Van Micro Macro zijn er door White Goblin Games twee varianten in het Nederlands uitgegeven: Crime City en Full House. Beiden varianten bevatten een mega grote zwart/wit stadskaart van de stad die vol zit met allerlei mini scenario’s en 16 casussen in verschillende moeilijkheidsgraden. Een casus begint met een kort inleidend verhaaltje en de afbeelding van het personage. Vervolgens dien je dit personage op te zoeken op de stadskaart. De kaartjes omschrijven zo verschillende dingen die je moet opzoeken en zo kan je het karakter volgen die op de kaart in verschillende mini scenario’s is neergezet. Op deze manier dien je te achterhalen wat er precies gebeurd is. Dit is een ideaal spel om even tussendoor te doen. Veel van de casussen zijn namelijk binnen een half uur op te lossen en het is een leuke mix van een detective met een zoekspelletje. Beide spellen zijn te spelen vanaf 10 jaar waardoor dit ook ideale spellen zijn om te doen met het hele gezin.
In de blog van november 2021 neemt Floris je mee in zijn ervaring met het spel.

Chronicles of Crime
De serie Chronicles of Crimes bestaat intussen uit meerdere spellen. Zo heb je het basisspel en de daarbij behorende uitbreiding Noir. Daarnaa st heb je de Millennium-trilogie die bestaat uit drie delen die zich elk afspelen in een andere eeuw: Chronicles of Crime 1400, Chronicles Of Chrime 1900 en 2400. Ook hoort er bij de Millenium- trilogie nog een uitbreiding, Chronicles of Time, die een extra scenario geeft bij elk de drie eeuwen en een alles omvattend scenario wa arbij je alle drie de delen moet hebben om het te kunnen spelen.
Elk van deze varianten speelt in feite hetzelfde en bestaat zowel uit een app, voor op je telefoon of op je tablet, als uit een stapel locatie-, personage- en bewijsstukkaarten met QR codes. Door middel van de app wordt je door een scenario heen geleid en probeer je een zaak op te lossen binnen de genoemde tijd. Je gaat in het spel praten met personages, locaties bezoeken en zelfs locaties verkennen (waarbij je telefoon/tablet dan een soort VR bril wordt die je kan ronddraaien en je zo allerlei nieuwe bewijsstukken kan vinden). Echter is tijd schaars. Elke gescande kaart zet de klok 5 minuten vooruit en het verplaatsen naar een nieuw scenario kost zelfs 20 minuten. Wat ook een leuk aspect van het spel is, is dat personages niet altijd op dezelfde locatie te vinden zijn. Zodra je denkt dat je een zaak hebt opgelost ga je terug naar het startpunt en geef je aan de zaak te willen oplossen. Je krijgt nu een serie aan vragen die je juist dient te beantwoorden. Elke vraag die je juist beantwoord geeft je punten en zo kom je aan het eind van elk scenario op een eindscore terecht.
In de app zijn hiermee verschillende scenario’s te vinden die ook weer wisselen in moeilijkheidsgraad. Je kan het spel coöperatief spelen maar ook solo is het een aanrader. Voor wat betreft de Millennium-trilogie maakt het niet uit welke variant je neemt want ze hoeven niet in volgorde gespeeld te worden.
In de webshop zijn de Nederlandse versies van het eerste spel Chronicles of Crime en de varianten 1400 en 1900 te krijgen. Helaas bestaan er voor de variant 2400 en de uitbreiding Chronicles of Time op dit moment nog geen Nederlandse versies.
Mocht je geïnteresseerd zijn in het spel kijk dan vooral welke setting je het meeste aanspreekt.

Detective A Modern Crime Board Game
Detective A Modern Crime Board Game is zoals de naam al bevat een Detective die zich echt afspeelt in de moderne tijd. Het spel is Engelstalig en bevat meerdere scenario’s die je in principe afzonderlijk kan spelen, maar in sommige gevallen ook doorgaan in hetzelfde verhaal. Ook dit bordspel werkt samen met een app op je telefoon/tablet, genaamd de Antares Database.
Elk scenario bevat 35 kaarten en daarnaast kan je via de Antares Database persoonlijke bestanden bekijken, DNA laten onderzoeken, transcripties lezen en andere bewijsstukken inkijken. Het is in sommige scenario’s zelfs legaal om Google Maps en Wikipedia te gebruiken waardoor je bijvoorbeeld straten en rivieren kan opzoeken op Google Maps om zo meer informatie te krijgen.
Grootste uitdaging in het spel is het echt goed onderscheid maken tussen wat van belang is en wat een zijspoor is. Tijd is namelijk schaars en je hebt gewoon niet genoeg tijd om alle leads te volgen. Elke lead die je wilt onderzoeken kost tijd, meestal variërend van 1 tot 3 uur. Daarnaast kost het reizen van plaats naar plaats je ook tijd. En zodra de werkdag afgelopen is kosten het je zelfs overuren waardoor spelers stress ervaren wat weergegeven wordt door stress-fiches. Bij teveel stress eindigt het spel voortijdig.
Elke speler speelt een eigen personage met een speciale vaardigheid en een beperkt aantal vaardigheids-fiches. Daarnaast worden er bij een laag spelersaantal ook consultants gebruikt die slechts 2 vaardigheidsfiches leveren. Deze vaardigheidsfiches kunnen gebruikt worden om ‘dieper te graven’ om zo meer inzicht te krijgen in een lead maar ook dit kost extra tijd en daarnaast heb je maar een beperkt aantal fiches.
Detective: L.A. Crimes is een uitbreiding die drie scenario’s brengt die gezamenlijk één verhaal vormen.
Tot slot heb je ook nog Detective A Modern Crime Board Game: Season one. Dit is een variant op het hierboven besproken spel waarbij het spel een kortere speelduur heeft en de moeilijkheidsgraad wat lager ligt.

Mysterium
Mysterium is door Libellud in het Nederlands uitgegeven en is eigenlijk een mix tussen een partyspel en een detectivespel. Er is een moord gepleegd en je gaat samen op zoek naar de moordenaar, de ruimte waarin de moord gepleegd is en het moordwapen. Eén iemand is de geest die vermoord is en de moordenaar, ruimte en het moordwapen al weet (dit wordt in een speelscherm gestopt dat alleen deze persoon voor zich ziet). De andere spelers zijn helderzienden die de moord moeten proberen op te lossen. De geest mag hierbij alleen met de helderzienden communiceren door middel van visioenkaarten. Zo kan bijvoorbeeld de geest een visioenkaart laten zien met een koksmuts erop om zo aan te duiden dat de moord in de keuken heeft plaatsgevonden.
De eerste 7 ronden is het de bedoeling dat de helderzienden hun eigen combinatie van personage, plaats en voorwerp gaan raden. Hierbij mogen de helderzienden wel met elkaar overleggen. Als één iemand zijn unieke combinatie na ronde 7 niet geraden heeft, heeft iedereen verloren. Na ronde 7 wordt er verder gespeeld tot er uiteindelijk 1 set van moordenaar, ruimte en moordwapen over blijft.
Er is van Mysterium ook een Nederlandstalige stand-alone variant uitgebracht die wat eenvoudiger is: Mysterium Park.

Detecteam
Detecteam: Familie is een detective spel voor kinderen vanaf 8 jaar en hun ouders. Het spel is door Happy Meeple Games in het Nederlands uitgegeven en in de doos zitten 3 mysteries met schattige dierlijke personages: Eén ei te veel, de taart is zoek en de geniepige kampioenen.
Je zult in elk avontuur kaarten samenvoegen tot een puzzel om zo het volledig plaatje te krijgen van wat er gebeurd is. Elk avontuur begint met 2 startkaarten in het midden van de tafel. Tijdens je beurt trek je kaarten met verschillende getuigenissen van de dieren. Hierbij beslis je gezamenlijk welke getuigenissen wel nuttig zijn voor het oplossen van het mysterie en welke kaarten niet. De kaarten waarvan je denkt dat die helpen bij het oplossen van het mysterie worden nu gekoppeld aan de 2 startkaarten zodat er een soort van puzzel ontstaat. Dit doe je om de beurt en als alle kaarten bekeken zijn dienen een paar vragen beantwoord te worden om er zo achter te komen wat er echt gebeurd is. Wie deed wat, waarom, enz. Controleer vervolgens de antwoorden met de eindkaarten. Het team wint als ze alle vragen correct hebben beantwoord EN de kaarten met de juiste details in de puzzel hebben gelegd.

Tot slot
Natuurlijk zijn er nog vele andere detectivespellen maar dit is een greep uit het aanbod om je een idee te geven van wat het genre inhoud. Mocht je geïnteresseerd zijn kijk bij Meeples Bordspellen dan vooral ook even naar: Detective Club, Paranormale Detectives, Mr. Jack en Time Stories.
Daarnaast heb je ook nog de Escape Room spellen. Dit zijn spellen die een raakvlak hebben met Detectives maar waarbij je niet een zaak oplost maar juist probeert te ontsnappen. Voorbeeld van deze spellen zijn: Escape Room, Unlock, Exit.