Deductie, deductie, deductie!

Deze week een iets minder bekend spelmechanisme. Ik durf zelf wel te stellen een iets minder bekend spelmechanisme. Het is niet zo zeer dat niemand een spel kent wat om deductie draait want iedereen heeft weleens Wie is Wie? of Cluedo gespeeld. Maar het gaat er vooral om dat de eenvoud van dit mechanisme ook een brede range aan minder bekende en uitdagende spellen heeft voort gebracht. Dus ben jij fan van spellen zoals Cluedo dan is deze blog zeker de moeite waard. 

Wat is deductie?

Voor de mensen die minder bekend zijn met het mechanisme een korte toelichting. Deductie is een nagenoeg Engels woord en daardoor spreekt het misschien niet direct tot de verbeelding. Maar dit zou je simpel kunnen omschrijven als het vinden van een antwoord door het uitsluiten van onjuiste opties. Vanzelfsprekend heeft simplificeren ook tot gevolg dat het niet helemaal de lading dekt, maar we komen hier een heel eind mee. In de praktijk is de meest simpele en veel voorkomende vorm van deductie het stellen van ja/nee vragen. We kennen dit natuurlijk van Cluedo en Wie is Wie? maar ook van spellen als Black Stories. Een meer complexere vorm die bij kan dragen aan een groter verhaal is het raden van meerde opties in een keer of bijvoorbeeld het raden van een deel van een verhaal. Meerdere opties in één keer zie je bijvoorbeeld terug bij een spel als Mastermind en verhalen uitzoeken zien terug in een spel als Undo!. Maar de opties zijn nog vele malen groter, daarom hier een aantal spellen uitgelicht.

De categorie deductiespellen kun je ook breder interpreteren. Dan vallen spellen zoals escape rooms er bijvoorbeeld ook in, maar ook spellen waarin je elkaar hints moet geven of om alternatieve wijze moet communiceren zoals Pictures. Deze spellen laat ik hier buiten beschouwing omdat de focus niet op deductie ligt en het meer partyspellen of raadspellen zijn. Inherent aan raden is dat je de oplossing kunt benaderen door te deduceren, daarmee is het mechanisme in het spel naar mijn idee eigenlijk geen deductie.
 

Welke spellen zijn er met deductie?

Eén van mijn favoriete deductie spellen is Cryptid. Zoals altijd een eenvoudig concept als deductie krijgt hier een uitdagende inhoud. Op een groot bord met hexagrammen zit ergens een monster. Het bord bestaat uit verschillende gebieden, er staan gebouwen en er staan dierenverblijven. Elke speler krijgt een regel waarin staat waar het monster wel of niet kan zitten, de niet variant zit overigens alleen in de complexe uitdagingen. Deze regels tezamen zijn op slechts 1 vakje op het bord van toepassing. Wie het eerst weet welk vakje dit is wint het spel. Daarvoor zet je in je beurt een token op het vakje waar volgens jouw regel het monster kan zitten en vervolgens leggen de spelers één voor één een steentje erbij tot iemand aangeeft daar niet te kunnen. Dat wordt aangegeven met een blokje, en dan is de volgende speler aan de beurt. Het spel duurt normaliter maximaal een half uur, ongeveer 5-10 rondes en dat kan nog veel sneller. De voldoening die het geeft na dat half uur intens nadenken is fantastisch. Het is zo leuk het monster te vinden dat het eigenlijk niet eens uitmaakt wie er wint of verliest. Heb je nog even tijd? Iedereen een nieuwe regel en gaan maar weer. Dit spel laat zien dat deductie door haar eenvoud een enorme intense spelbeleving kan creëren.

Een tweede prachtig deductiespel wat thematisch heel mooi is aangekleed en net iets meer om handen heeft dan Cryptid is Paint the Roses. Wellicht denk je nu, rozen verven? Dat ken ik ergens van. En ja, precies dat, het is een deductiespel helemaal in de stijl en met het verhaal van Alice in Wonderland. De tuin staat vol met gekleurde bloemen en wordt steeds voller doordat je tegels toevoegt. Het toevoegen van tegels doe je om de andere spelers aanwijzingen te geven over welke bloemen op jouw kaartje staan. Door kaartjes te raden mag de tuinman lopen en dat is ook nodig, anders komt de koningin en dan…..einde spel. Ondertussen kom je telkens de haas tegen die zorgt dat de koningin sneller gaat lopen en eventuele additionele regels toevoegt. Dit spel is dus wat uitgebreider dan Cryptid en daarom een erg leuke aanvulling op de collectie. Het is net wat meer dan alleen deductie, maar de deductie in het spel maakt het spel wel tot het spel wat het is. Daarmee is het spel ook zeer de moeite waard. Op dit moment is er een standaard versie te verkrijgen, maar de deluxe versie komt ook binnenkort in beperkte oplage beschikbaar. Daarvoor krijg je een grotere doos, met luxe insert en prachtige tegels die je spelplezier zeker zullen vergroten. Naast het basisspel is er een uitbreiding die verschillende spelvarianten in een soort verhalende vorm toevoegt. De basis blijft hetzelfde maar bijvoorbeeld de voorwaarden om te winnen of hoe je omgaat met tegels is net even anders. Dat maakt ook de uitdaging anders. Paint the Roses is echt een spel dat een goede combinatie van een eenvoudig deductiemechanisme combineert met een aantal andere simpele spelideeën en daardoor een spel neerzet dat evenwichtig is en geschikt is voor zowel de expert speler als familie. Niet onbelangrijk, het speelt ook prima met twee is mijn ervaring.

Een laatste deductiespel wat niet mag ontbreken is 5 Minute Mystery. Helaas op dit moment moeilijk te krijgen. Hopelijk zien we het snel terug in productie of komt er binnenkort een vergelijkbaar spel. Heel kort gezegd is het een soort simpele, maar uitdagende variant van Cluedo. Het horloge van de museumeigenaar is weg, het museum gaat bijna open, dus je hebt 9 minuten om clues te vinden. Dit doe je door met zijn allen op een kaart met een scene erop figuren te zoeken. Als je alle figuren hebt gevonden krijg je een aanwijzing, bijvoorbeeld een kaartje met een paraplu, deze kun je aan de achterkant van het kaartje met de dader passen en zo leer je langzaam meer over de dader tot je iedereen kunt uitsluiten een weet wie het heeft gedaan. Dit is slecht één voorbeeld van de verschillende casussen die je kan doen. Sommige bevatten alternatieve opdrachten of juist meerdere daders. De tijd is telkens anders en er bestaan verschillende moeilijkheidsgraden. Mocht je overigens al heel lang op zoek zijn naar dit spel. We hebben nog een licht beschadigde versie staan die tegen een goede prijs weg mag.

Naast deze spellen zijn er nog vele spellen met Awkward Guest wat eigenlijk een uitgebreide en zeer vermakelijke variant is op Cluedo. Ook Mysterium is een fantastisch deductiespel met een Gamemaster die het spel stuurt, iets wat we niet echt behandeld hebben. Het zorgt ervoor dat je veel meer kunt sturen in de verloop van het spel. 

Wat is jouw favoriete deductiespel?

Hieronder is ruimte voor jouw mening. Wat is jouw favoriete deductiespel? Welk deductiespel ontbreekt op onze website en moeten we echt toevoegen? Of wil je graag die allerlaatste Mastermind editie van 5 Minute Mystery bemachtigen*, post dat dan ook hieronder.

Laat een reactie achter

Winkelwagen
De waardering van www.meeplesbordspellen.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 361 reviews.
nl_NL