Welke spellen speel jij met je vrienden die niet zo vaak spelletjes spelen? In deze blog van Rients-Auke vertellen wij jouw een aantal goede opties! Dit zijn ook goede tips als aanrader voor jezelf of als cadeau voor een ander.
Een leuke vraag die veel voorbijkomt als ik met mensen spreek over spellen. Het is ook een vraag die ik mij regelmatig stel als ik ergens heen ga of als iemand langs komt. Je zou de vraag wat breder kunnen stellen, wat maakt een spel geschikt om te spelen met nieuwelingen? Misschien niet helemaal nieuwelingen, maar voor mensen die niet of nauwelijks spelletjes spelen maar het wel leuk vinden als ze bij jou langskomen. Snel klaarleggen, niet te kort, makkelijke kaartspellen, eenvoudige bordspellen, allemaal termen die in je op zouden kunnen komen als je dit weleens zou tegenkomen. Maar welke minder bekende spellen passen hier nou goed in? Een vraag die hier goed bij past, welk spel zou je iemand aanbevelen of als cadeau geven? Dan kom je al snel in een goedkoop kaartspel of de goedkope bordspellen. Maar wanneer is een bordspel nu goedkoop? Uiteindelijk draait het om “waar” voor je geld. In deze blog proberen we je te helpen bij de zoektocht naar leuke eenvoudige bordspellen die veel “waar” voor hun geld geven en makkelijk te spelen zijn. We nemen je mee in de bordspellen voor volwassenen. Zoek je meer iets voor kinderen lees dan onze blog over spellen voor kinderen hier.
De standaard spellen:
In de categorie simpele kaartspellen en eenvoudige bordspellen ken je vast spellen zoals Ganzenbord, Keezenspel, Yathzee en Uno. Ook Risk en Catan zijn bekend, maar vormen voor veel mensen toch wel weer een drempel wat betreft regels of tijdsduur. Dus vroeg ik mij af welke minder bekende spellen zijn interessant om te spelen met nieuwe spelers of op bijvoorbeeld familieweekend. Welke bieden daarnaast veel waar voor hun geld zodat je ze goed als cadeau kunt geven of aan kunt raden aan iemand die geïnteresseerd is in bordspellen.
Als eerste zijn spellen als Uno en Keezen natuurlijk erg aantrekkelijk omdat veel mensen ze kennen. Maar een korte analyse laat ook zien dat het om spellen gaat die eenvoudige regels hebben, vooral dat deze regels eenvoudig zijn uit te leggen. Dat betekent eigenlijk dat je het spel niet hoeft te spelen om te begrijpen hoe het werkt of om een strategie te doorgronden. Kortgezegd, gewoon gaan met die banaan. Een ander interessant kenmerk is de snelheid van spelen. Beurten wisselen elkaar snel af en de snelheid van spelen ligt daardoor in ieder geval gevoelsmatig hoog. Dat lijkt een soort verslavingsmechanisme te triggeren waardoor je lekker door wilt spelen. Dit werkt natuurlijk nog beter doordat je aan de voorkant al heel goed weet hoe het spel in elkaar zit en dus hoe je moet winnen. Andere kenmerken zijn vooral ook interactie tussen spelers en dat het vaak om iets kortere spellen gaat. Hoewel dit laatste mijns inziens van ondergeschikt belang is, mits je de aandacht maar vast kunt houden en je dus niet lang moet wachten op de andere spelers. Iets wat we ook wel “downtime” noemen. Niet geheel onbelangrijk is ook de taal. Daarom richt ik mij in deze blog alleen op spellen die in het Nederlands beschikbaar zijn.
Waarde van spellen
Als we het over de waarde van spellen hebben zijn er twee dingen die belangrijk zijn. De fysieke omvang van het spel, zowel in componenten als in table-presence en de diepgang van het spel. Hoewel de eerste indruk vooral op de omvang gebaseerd zal zijn is het veel belangrijker dat er tijdens het spelen een beetje uitdaging blijft. Dat maakt uiteindelijk het spel echt geschikt.
De top 10 die ik voor jou gemaakt heb staan niet op volgende van beter naar slechter maar is een ranking van de bovengenoemde factoren. De eerste kun je dus bij wijze van spreken direct met iedereen spelen. De laatste vraagt een klein beetje meer van de uitleg en duurt net even iets langer. De top tien is om die reden ook opgedeeld in 3 delen. De eerste 3 zijn vergelijkbaar met bijvoorbeeld een Uno. Het tweede deel is ietsjes ingewikkelder en zou je een beetje met Pictionary en Yathzee kunnen vergelijken. Het laatste blokje zit al wat meer richting een Hartenjagen of Beverbende. Het vraagt net even wat meer inzicht. Het belangrijk dat je op basis van de regels makkelijk het spel doorgrond en kunt spelen. Dat maakt direct het eerste spelletje helemaal leuk.
Nummer 1-3
2 minuten uitleggen en lekker even spelen.
Qwixx – Bij het uitleggen even goed aangeven waar de balans in het spel zit. Maar dit kan echt iedereen.
Codenames. – Zitten, gaan en raden. Het spel is uitdagend, maar zeer eenvoudig wat betreft regels. Zijn partyspellen echt voor jouw gemaakt lees hier dan onze blog over partyspellen.
Micro Macro – Doos open en go! Zoek het verhaal in een gigantische tekening. Speelt het beste met een beperkt aantal personen en goed licht. Lees meer over Micro Macro in deze blog.
Nummer 4-6
Even goed uitleggen en wellicht even de kaarten of beurt doornemen en dan lekker even een spelletje doen.
Exploding kittens (met meerdere fantastische uitbreidingen) – Ik noem Exploding Kittens weleens een moderne versie van het kaartspel Pesten en eigenlijk is het dat ook gewoon. Om de beurt kaarten spelen en hopen dat je geen exploderende kat krijgt of dat je voldoende tools achter de hand hebt om die te counteren. Let’s go, lachen, gieren, brullen. Zeker met de uitbreidingen als Imploding Kittens ga je een zeer gezellige avond tegemoet. Of ga jij liever voor de enigszins schunnige 18+ versie?
Ten – Een nieuw spel met een eenvoudige rekentwist. Belangrijk is om duidelijk aan te geven dat je snel veel kaarten en geld moet pakken. Het push-your-luck mechanisme kan er bij beginnende spelers voor zorgen dat ze het doel van het spel missen. Dit spel is zeker qua spel zijn geld waard. Dit spel komt deze week nieuw in ons assortiment!
Tranquility – Natuurlijk kan een coöperatief spel niet ontbreken in deze lijst. Tranquility is zo’n coöperatief spel wat je makkelijk even pakt maar waar wel uitdaging in zit. Je hebt je eigen kaarten, je MOET wel elke beurt een kaart spelen in het veld. Het doel is om het veld vol te krijgen waarbij de de kaarten oplopend in volgorde liggen. Helaas is er niet genoeg ruimte voor alle kaarten en moet je dus kaarten afleggen omdat anders simpelweg teveel of te weinig ruimte tussen twee kaarten over zou kunnen blijven. Een kaart in het veld verkleint de potentiële opties om een kaart te spelen, een kaart afleggen betekent dat dat getal uit het spel is. Maar heb je die misschien niet straks toch nodig om dat ene laatste gat te spelen? Je weet immers niet wat de ander allemaal al heeft weggelegd. Want daarover communiceren is strikt verboden.
Nummer 7-10
Als je net even iets meer aandurft zijn dit je leukste bordspellen. Kingdomino – Tegellegspel met een leuke strategische twist. Bij het regels uitleggen wel even een aantal warnings geven waar je geen fouten moet maken. Dit is naast Qwixx ook het spel voor 2 personen in deze lijst.
Kwakzalvers van Kakelenburg. – Het eenvoudige en aantrekkelijk push-your-luck mechanisme maakt dit spel een echt beginnersspel. Fiches trekken en de kookpot vol krijgen met de vreemdste mengsels. Het spel kent vrij veel keuzes, maar de impact daarvan is simpel en beperkt en nog belangrijker, goed te herstellen in een volgende beurt. – Vind je Engels ook prima? Kijk dan eens voor een eenvoudig push-your-luck spel naar Fire in the Library.
Mandala Stones – Een super eenvoudig spel met maar een paar regels en dan is het gewoon spelen. Het is wel een iets langer spel en er is zeker ruimte voor strategie. Maar het spel is ook gewoon erg gebalanceerd waardoor je makkelijk in een volgende beurt het net even anders kunt doen en daarmee je achterstand in kan halen. Het grootste en belangrijkste deel speelt zich af op gezamenlijke borden wat de interactie ook erg leuk maakt. Speel je het wat vaker? Dan bieden de extra scorekaarten nog wat meer uitdaging.
De Zoektocht Naar El Dorado – Hoewel dit spel net even iets meer uitlegt vraagt, haalt het wat mij betreft toch nog net deze top 10. Doorslaggevend is vooral die inhoud van het spel zowel qua componenten als qua diepgang en herspelbaarheid. Je loopt naar El Dorado en moet onderweg obstakels in de jungle doorkomen door kaarten met “tools” in te leveren. De kortere weg is duurder en dus kies je soms toch de langere weg. Wat het spel toch net even iets ingewikkelder maakt is dat je ook nog nieuwe kaarten bij kunt kopen. Dit maakt het strategisch gezien toch ingewikkelder dan de meeste spellen in deze lijst.
Om af te sluiten nog een aantal tips om het spelen nog aantrekkelijker te maken. Ook prima inzetbaar bij moeilijkere spellen. Tip 1 – Speel een ronde of laat 1 ronde zien. Zo wordt het zichtbaar en zorg je dat je geen regel vergeet. Zorg in ieder geval dat je de componenten laat zien.
Tip 2 – Geef een aantal tips of voorbeelden die gaan helpen het spel te winnen. Wat zijn belangrijke aandachtspunten? Wat moet je echt niet doen? Wat zie je makkelijk over het hoofd?
Tip 3 – Zorg dat je spellen handig opbergt zodat je snel kunt beginnen als je nieuwe spelers over de vloer hebt. Hoe je dat doet schrijf ik binnenkort nog een blog over.
“Je hebt een spel pas echt goed uitgelegd, als degene die het voor het eerst speelt wint!”