DE KINDERSPELLEN VAN NU TEGEN DE KINDERSPELLEN VAN VROEGER

Op welke manier zijn de kinderspellen van vroeger veranderd met de huidige generatie bordspellen? Een speciale blog van Floris en Rients-Auke om de oude tijd te beleven. 

Een kleine 15 jaar geleden, toen ik nog een kleine Floris was speelde ik al veel spelletjes! Soms met mijn ouders, soms met mijn broers en soms met opa & oma tijdens het oppassen. Eén ding hadden alle spelletjes met elkaar in gemeen: Het waren kinderspellen die niet te moeilijk waren voor een 7-jarige knaapje als ik. Nu 15 jaar later ben ik wel benieuwd naar de ontwikkelingen op het gebied van kinderspellen en of de spellen die ik speelde nog steeds actueel zijn. Vandaar de blog van deze week: Op welke manier zijn de kinderspellen van vroeger veranderd met de huidige generatie bordspellen? Allereerst, wat voor een type spellenspeler was ik vroeger? 

Welke spellen speelde Floris? 

Vroeger was ik echt een casual spellenspeler. De spellen moesten niet te moeilijk zijn voor mij en vooral snel te spelen zijn. De geduldige spellen waren allesbehalve voor mij weggelegd. Met mijn korte geduld en vooral snelle omschakeling van concentratie waren de korte kinderspellen de ideale oplossing! Kinderspellen van vooral merken zoals Ravensburgers en 999 games waren mijn favoriet! Dan moet je denken aan: Up and Down, Halli GalliRush HourUno en natuurlijk Wie is het.  

Welke spellen speelde Rients-Auke?   

Spelletjes spelen herinner ik me vooral bij Pake en Beppe. Het spel dat we het meest speelden was Koeien Moeien, een soort aangepaste Monopoly. Voor de rest weet ik nog dat we veel spellen met kaarten speelden zoals pesten, ezelen en 21-en. Toen ik wat ouder was zijn de spellen wel een beetje uit beeld verdwenen tot ik kennis maakte met Poker. Waarom poker? De combinatie van geluk, strategie en kansberekening was fantastisch, de zogenoemde “pokerface” ging mij echter wat minder af. Maar dit is wel de basis voor hoe mijn spelvoorkeuren nu zijn. Terugblikkend waren de spellen vroeger vooral aanpassingen van memorie en monopoly. In het volgende stuk kijken we naar de huidige generatie van kinderspellen. 

De Kinderspellen van nu 

Binnen de huidige generatie bordspellen is er een hoop veranderd. Toch is de basis altijd hetzelfde gebleven. Wat wel echt veranderd is, is de hoeveelheid mogelijkheden van spellen die er zijn en vooral het aantal spellen dat goed verkrijgbaar is. Daarmee ook het aantal uitgevers van kinderspellen. Omdat ik, (Rients-Auke) jonge kinderen heb speel ik veel kinderspellen. Veel van deze spellen zijn nog steeds gebaseerd op de basis van vroeger; Memorie, dobbelen en rondje lopen is eigenlijk altijd al de basis geweest. De combinatie van deze 2 of soms 3 speleigenschappen is voor kinderen prima haalbaar. Ik laat wel de fysieke spellen buiten beschouwing en richt mij op de wat meer “strategische” spellen. Wat wel zichtbaar is, is dat er steeds meer kinderversies dan wel opstapspellen komen naar de volwassenspellen. 

Huidige generatie bordspellen in kinderversie

Een mooi voorbeeld is: Rudi Racer uit de gele reeks. Het spel is in de basis dobbelen en poppetje vooruitzetten en hopen dat Rudi niet wint. Rudi is een coöperatief spel vanaf 4 jaar. In dit spel hebben ze ervoor gezorgd dat zelfs de langzaamste speler nog kan winnen door met beiden dobbelstenen hetzelfde te gooien. Hierdoor mag je een poppetje naar keuze vooruitzetten, ook dus een snellere. In Rudi is dit een essentiële strategie om Rudi te kunnen verslaan. Maar ook spellen als Ticket to Ride, waarbij bij de steden grote plaatjes zijn in plaats van teksten, Carcassonne en Catan Junior waar een deel van de regels zijn weggelaten of My First Castle Panic waar een ingewikkelde strategie om monsters te vangen is vervangen door figuren en kleuren matchen. Al deze spellen brengen versies uit die te spelen zijn vanaf 4 jaar zodat ook kinderen snel kunnen meedoen aan de volwassenere bordspellen.

Ontwikkeling voor nog jongere kinderen

Daaraan toegevoegd heb je een merk zoals Haba, dit is een echt kindermerk dat gespecialiseerd is in spellen vanaf 1,5 jaar. De meest eenvoudige spelmechanismen worden prachtig vormgegeven in combinatie met een soort automatisch afspelend script. De kids dobbelen, bouwen, rijden en verzamelen om het spel te spelen. Ze ervaren zonder echt keuzes te hoeven hoe het is om een bordspel te spelen. Anders dan de keuze voor het pakken van blokken uit een blokkendoos wat relatief simpel is.

Mechanisme van kinderspellen

De eerdergenoemde mechanismen worden er langzaam aan toegevoegd en zo kunnen kinderen vanaf jongs af aan al lekker instromen in deze fantastische hobby. Net als mijn zoontje dat nu 5 is en al jaren spelletjes speelt, kun je op de leeftijd van 5 jaar dan ongeveer beginnen met spellen als New York Zoo en Pandemic. Het is soms ook leuk om al eerder met volwassenspellen te beginnen omdat kids zoals die van mij supernieuwsgierig zijn. Als kanttekening vraagt dit wel wat aanpassing van je als ouder en ook aanpassing van de regels. Het aanpassen en versimpelen van spellen is iets voor een volgende blog 😉 

Laat een reactie achter

Winkelwagen
De waardering van www.meeplesbordspellen.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 312 reviews.