CLEVER, DOBBEL ZO CLEVER EN CLEVER 3E MACHT

Clever, dobbel zo clever en Clever 3e macht

Hoewel Clever inmiddels een behoorlijk bekend spel is wil ik dit eerst toch even kort introduceren voordat ik op het spel zelf en de verschillende versies in ga.

Clever is een zogenoemde roll & write net als Yathzee en Qwixx. Kortom is het dobbelstenen gooien en vakjes afstrepen die aan de voorwaarden voldoen. Wat Clever anders maakt is dat er combo’s te maken zijn. Een combo is niks anders dan dat een combinatie van afgestreepte vakjes een bonus geeft. De bonus bestaat bij een combo uit het afstrepen van nog een vakje dat ook weer de mogelijkheid op een bonus geeft, enzovoort. Dit naast de gewone scores.  Clever is daarmee een behoorlijke strategische uitdaging waar je wel even goed over na moet denken of flink geluk moet hebben. De verschillende versies spelen precies met die twee factoren.

Er zijn inmiddels drie versies van Clever. De eerste, die gewoon “Clever” heet. De tweede die “dobbel zo clever” heet en de derde die “Clever tot de 3e macht” heet. Het idee achter alledrie is hetzelfde, de kleuren van de dobbelstenen en de manier van scoren verschillen. Maar dat is niet het enige verschil.

Clever is nog een behoorlijk rechttoe rechtaan versie. Het is wel een schepje bovenop een basic roll & write zoals yahtzee of minder bekende Qwinto. Maar het is nog wel redelijk overzichtelijk, zeker na een paar keer spelen. Het overzicht helpt ook om snel te doorzien hoe je leuke combo’s kan maken en zo hoge scores.

Dobbel zo clever doet er een schepje bovenop. Maar wel vooral een schepje geluk. Je kan grandioze combo’s maken, je kansen op die combo’s vergroten, maar je hebt ook wel een portie geluk nodig. Dat maakt deze versie wat meer geschikt voor de minder strategische speler of als je speelt met mensen die minder gevoel bij dit soort combo’s hebben. Dan is het een leuk spelletje van geluk versus strategie. Ook leuk met iets oudere kinderen.

Clever tot de derde macht doet een schepje bovenop de strategische kant van Clever. Dus als je van doordenken houdt zou ik zeker deze kiezen. De combo’s zijn uitdagend te doorgronden, maar de beloning is dan ook verdienstelijk. Dat komt natuurlijk niet zonder slag of stoot dus dit is er eentje om lekker vaak te doen en telkens beter in te worden.

Samengevat. Een gewone Clever, een Dobbel zo Clever voor het gokken of een Clever tot de 3e macht voor de echte doordenkers.

Laat een reactie achter

Winkelwagen
De waardering van www.meeplesbordspellen.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 353 reviews.
nl_NL