Caldera Park

Caldera Park in het kort

Caldera Park is het nieuwe spel van Keep Exploring Games en is afgelopen maand uitgekomen. We brengen dit toegankelijk en toch uitdagende spel graag onder jullie aandacht. In deze blog zal ik je meer vertellen over het spel Caldera Park en waarom het zo leuk is om te spelen.

Caldera Park is ontworpen door Michael Kiesling en Wolfgang Kramer en oorspronkelijk uitgegeven door Deep Print Games en in het Nederlands dus door Keep Exploring Games. Het spel is geschikt voor 1-4 spelers en goed te spelen vanaf ongeveer een jaar of 8. Het spel heeft strategische elementen vergelijkbaar met Calico en Cascadia. Het is dus wel het leukst als iedereen een beetje aan elkaar gewaagd is. Het spel is in de basis goed te doorgronden en daardoor wel al snel makkelijk te spelen voor iedereen   en dus zeer geschikt om eens te spelen met iemand die niet zo vaak spellen speelt. Het is wel handig als degene die het moet uitleggen aan de voorkant het spel goed doorgrond. https://www.youtube.com/embed/yCeBwlgTpwQ

Het doel van Caldera Park is om te zorgen voor die dieren in de Noord Amerikaansder Wildernis. Het zorgen dat dieren in hun eigen groep terecht komen en voldoende toegang hebben tot de voorzieningen zoals waterpoelen is je primaire doel. Vervolgens moet je ook nog omgaan met alle situaties zoals extreem weer die zich hier voor kunnen doen. 

De gameplay

Calder Park wordt gespeeld in 5 rondes met daarin 3 stappen. Waarbij elke ronde ook weer uit meerdere beurten bestaat waarin je zorgt dat je park zo wordt dat het op het einde van het spel zo is ingericht dat je de meeste punten krijgt.

In stap 1 moet je een weertoken omdraaien. Deze heeft meestal een negatieve invloed op je eindscore.

Stap 2 is de kern van het spel. Deze is wederom opgedeeld, je speelt 7 beurten met elk 3 acties. In actie 1 kiest de startspeler een en plaatst deze op een beschikbare plek op het speelbord. Daarmee worden de voorwaarden voor actie 2 gezet. Bij actie 2 leggen alle spelers een diertoken in hun park, deze moet voldoen aan de eerder bepaald voorwaarden. Vervolgens is actie 3 de zogenoemde refresh-actie en pakt iedereen een nieuwe diertoken en geeft schuift de startspeler door. Dit wordt 7 keer gedaan en dan komen we uit bij stap 3.

In stap 3 in de afronding van de ronde. Leg alle actietokens weer terug zodat ze beschikbaar zijn voor de volgende ronde en ga door naar de volgende ronde.

Belangrijke aspecten tijdens het spelen is het evenwicht in het spel. Het spel is zo ontworpen dat de verschillen tussen spelers beperkt zijn. Iedereen doet dezelfde acties, heeft de beschikking over dezelfde tokens en hetzelfde bord. Dat maakt dat de focus verschuift naar het goed bedenken van een strategie die zoveel mogelijk pech uitsluit en zoveel mogelijk geluk een kans geeft. Beide zijn er namelijk maar beperkt en wil je dus zoveel mogelijk beïnvloeden. Dat je acties beperkt worden door de keuze van de startspeler en de weertokens zorgen ervoor dat je echt bezig bent met nu de goede set doen. Het is dus niet zozeer een lange termijn strategie uitzetten, maar vooral zorgen dat je straks nog de ruimte hebt om goede beslissingen te maken. Het kiezen van de juiste acties en daarmee zorgen dat de andere spelers zoveel mogelijk de voor jou op dat moment beste acties kiezen is daarin niet onbelangrijk.

Het thema en design

Caldera Park is functioneel ontworpen in een leuk passend thema. Het bord en de stukken zijn zoals ze moeten zijn en functioneel zodat je je kunt focussen op het spel. Door de kleurrijke aankleding staat het spel gezellig op tafel. Eerlijkheid gebied natuurlijk te zeggen dat spellen als deze niet direct heel thematisch zijn. Al is het thematische sausje van het uiterlijk best wel leuk verwerkt in het concept en de regels.

Voor wie is Caldera Park?

Wat Caldera Park zo leuk maakt, is dat het verschillende mogelijkheden die je hebt maar waar je dus ook rekening mee moet houden. Het is enerzijds de keuzes die je hebt die er voor zorgen dat er altijd wel een manier is om iets goed te doen en anderzijds het gevaar met zich mee brengen dat je alles wil en uiteindelijk niks hebt. Geluk speelt een rol in het spel, maar wel een beperkte. Maar dat is precies wat je wil. Dat maakt dus ook dat dit spel voor een brede groep mensen geschikt is. Als beginner zul je iets meer uitdaging ervaren om de logica te doorgronden, maar dat verschil is beperkt en zal niet per sé de kans op winst in je eerste spel doen verminderen. Voor de ervaren speler en zeker de speler die van vergelijkbare spellen mis is dit weer een heerlijk spel om op zoek te gaan naar hoe je de hoogste score kunt realiseren en je maximaal gebruik kan maken van combinaties en onverwachte elementen. Daarmee is wel een groot risico op paralysis oftewel heel lang nadenken zonder dat het echt iets oplevert.

Waarom moet je Caldera Park kopen?

Caldera Park is gewoon een heel leuk spel en speelt makkelijk weg zonder dat het een saaie puzzel wordt. Het zorgt voor uitdaging, maar is ook voldoende afgebakend waardoor je gewoon lekker door kan spelen. Het is een leuk gemiddeld spel wat in elke collectie past. Eerlijkheid gebied echter te zeggen dat een aantal van jullie wellicht al vergelijkbare spellen in de kast hebben en wellicht ook al genoeg dat deze maar een beperkte toevoeging heeft. Hoewel ik denk dat juist Caldera Park in jouw kast zou moeten liggen en wellicht 1 of 2 van die andere je kast dan beter verlaten.

Klik hier om Caldera Park direct te kopen.

Laat een reactie achter

Winkelwagen
De waardering van www.meeplesbordspellen.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 353 reviews.
nl_NL