Wat maakt een partyspel nou een partyspel? Inclusief een leuke top 10!

Een categorie waar je veel van kunt vinden binnen de Bordspellen is de partyspellen of gezelschapsspellen. De ene is dolenthousiast wanneer spellen zoals 30 seconds op tafel komen terwijl de ander er niks van hoeft te hebben. Maar wat zijn nou eigenlijk partyspellen en welke partyspellen zijn dan echt leuk? Dat in combinatie  met een top 10 lijstje gaan wij aan je uitleggen!   

WAT IS NOU EEN PARTYSPEL?

Een partyspel kenmerkt zich door twee belangrijke kenmerken. Als eerste toegankelijkheid en als tweede het aantal spelers. Een goed partyspel is toegankelijk voor elke random persoon die binnen komt vliegen. Het maakt niet uit of je vaker spelletjes doet of eigenlijk nooit, je kunt direct meedoen. Natuurlijk is er enige variatie en zijn er moeilijkere partyspellen waarbij enige voorbereiding nodig is. Het idee is dan ook dat er een spelleider is die alle regels kent, maar het spel zelf moet direct speelbaar zijn zonder ingewikkelde lange uitleg of veel regels. Vooral plezier is dus het belangrijkste. Dat brengt ons bij het tweede belangrijke punt, het aantal spelers. De meeste partyspellen zijn van 3 tot heel veel spelers, sommigen kunnen zelfs met oneindig vele mensen. Maar het belangrijkst is dat ze het leukst zijn met grotere aantallen zoals 4, 5, 6, of soms zelf meer dan 10 mensen. Denk dus goed na met hoeveel mensen je verwacht te gaan spelen als je een spel uitkiest en welk spel voor dat aantal zeer geschikt is.   

DRIE LEUKE VOORBEELDEN VAN PARTYSPELLEN

Codenames

Dit is een spel wat je in team tegen team speelt. Het kan met redelijk veel spelers omdat er in elk team iemand zit die een woord zegt en de rest moet raden. Dit spel is net als veel bekende partyspellen met een aanwijzing en dan raden. Wat dit echt leuk maakt is dat je op deze manier duidelijk moet maken welke woorden staan voor een slechterik en ze zo langzaam allemaal moet ontmantelen zonder burgers of nog erger de moordenaar tegen te komen. Foutje moet kunnen maar het kan er ook voor zorgen dat het einde oefening is.  

Throw Throw Burrito    

Dit is een ander type partyspel, waarbij je mag hopen dat er geen breekbare of kostbare dingen in de buurt zijn. Er is zelf een variant voor buiten. Het idee is simpel en herkenbaar. Iedereen speelt kaarten en bepaalde combinaties van kaarten activeren een trigger. In dit geval gooi je bij de trigger direct de burrito naar een andere speler die hem moet vangen. Gegarandeerd het ingrediënt voor een leuk feestje (en een hoop rotzooi ?).

Trial by trolley

Dit partyspel is eentje in de categorie, lekker kletsen. Je speelt deze bij voorkeur met een oneven aantal spelers en bij 5 is de verdeling tussen tijd per speler en voldoende mensen voor een leuke discussie denk ik het beste, maar je kan ook zeker voor 7 of misschien zelfs 9 personen gaan. Het idee is simpel, wel een beetje grof, maar ook dat is het karakter van het spelletje en de categorie partyspellen. Iemand is de conducteur en komt aanrijden op een wissel, de rest verdeeld zich in twee teams en probeert de conducteur te overtuigen om toch echt hun kant op te komen om zo punten te scoren.
Om dit voor elkaar te krijgen worden er eerst objecten op het spoor gelegd zoals bekende Nederlanders, baby’s die later seriemoordenaar worden, attributen die veel voor iemand betekenen enzovoorts. Vervolgens wordt er gediscussieerd over waarom de ander zijn kant beter is om overheen te rijden wat vervolgens leidt tot een keuze van de conducteur. Het leuke aan dit spel is dat er individueel gescoord wordt, de rol van de conducteur wordt elke ronde doorgegeven en de teams veranderen dus ook per beurt.

Naast deze 3 partyspellen hebben wij natuurlijk nog veel meer varianten en opties. Deze kan je vinden op de pagina met partyspellen
Als extraatje in deze blog hebben wij een leuke top 11 met partyspellen die je echt een keer gespeeld moet hebben. Een grote diversiteit en leuk om eens uit te proberen, ook als je niet direct fan bent van partyspellen.

TOP 10 PARTYSPELLEN

 1. Dobble

Eenvoud, snelheid en goed kijken. Al vanaf een jaar of 3 te spelen. Vind de verbindende eigenschappen bij Dobble.

 1. Paranormal Detectives:

Een ronduit prachtige aankleding van een raadspel. Als geest moet je via de paranormale weg (veel opties) de ander iets duidelijk maken.

 1. Dixit:

Wederom een prachtig raad spel. Het spel is erg leuk met meer dan 4 mensen, speelt vlot. 1 speler geeft een aanwijzing over zijn kaart, de rest van de spelers moet een kaart gedekt neerleggen die daarbij past. Kaarten schudden en open neerleggen en raden maar.

 1. Exploding Kittens:

Een ronduit waanzinnig pestspelletje wat gegarandeerd veel lol met zich mee brengt. Denk ook aan de 18+ versie en de vele uitbreidingen.

 1. Sushi Go (Party):

Een partyspel met iets meer tactiek in de vorm van een kaartspel. Verzamel de juiste combinaties van sushi en scoor de meeste punten. Super snel en zeer interactief.

 1. Loco Coco Nuts (Cards Against Humanity):

Zoals op de doos staat “een spel bedoeld voor volwassen, bedacht door een stel pubers en gemaakt door kleuters”.

 1. Weerwolven/Werewords:

Een prachtig spel met een mooi verhaal, zeer geschikt voor hele grote groepen. Er zijn verschillende varianten zodat je het echt met heel veel kunt spelen of Werewords waarbij je in de verschillende rollen woorden gaat raden.

 1. Mysterium:

Een groter partyspel met een spelleider waarbij je het mysterie op moeten lossen. Erg leuk als familyspel ook als je met 5 of 7 mensen bent.

 1. Celestia:

Prachtig spel met veel interactie waarbij je de andere spelers moet inschatten. Allemaal in de Zappelin en varen maar. De vraag is alleen blijf je zitten? Denk jij dat de kapitein de reis naar de volgende stad kan betalen. Gegarandeerd speelplezier voor leuk half uurtje, of gewoon 3 keer achter elkaar de hele avond.

 1. Codenames:

Op zoek naar de geheime agenten gebruik je codewoorden op de plaats aan te geven. Pas op dat je niet teveel burgers erbij betrekt, want dan wordt je ontmaskert. Of nog erger, dat je de moordenaar tegen het lijf loopt, dan is het voorbij! Zeker één van de beste team vs team spellen wat met een thema leuk is aangekleed. Hoeveel risico durf jij te nemen om iedereen te redden?

 1. Tot slot: The Mind (Kon absoluut niet missen op het lijstje volgens Floris dus dan voegen we het als extraatje toe):

Een one of a kind spel. Speel samen en ga zitten, deel iedereen een kaart en leg die in de juiste volgorde op tafel. Geen overleg, geen seintjes alleen maar op gevoel, wanneer zegt jouw mind dat je hem op moet leggen? Elke ronde krijg je een kaart extra, tot welke ronde komen jullie?

In dit lijstje moet wel een spel staan die jouw feestje perfect maakt! Toch verder kijken? Neem dan eens een kijkje op onze partyspellen pagina

Laat een reactie achter

Winkelwagen
De waardering van www.meeplesbordspellen.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 353 reviews.
nl_NL